Libyas befolkning

Tripoli, landets hovedstad, omfatter både en eldre bydel med typisk arabisk lavhusbebyggelse og en nyere del med mer europeisk påvirket bebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Libya, Tripoli av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Folketallet i Libya ble i 2014 beregnet til 6 258 984 (Verdensbanken). Siden 1960-årene har befolkningstilveksten vært svært sterk, og innbyggertallet ble nær fordoblet fra 1970 til 1985. Årlig tilvekst i perioden 1993–2003 var 2,0 %. Landet har også mottatt et stort antall fremmedarbeidere, især fra andre arabiske land. I 1995 ble over en million gjestearbeidere utvist i protest mot Israel–PLO-avtalen og FN-sanksjonene mot landet. Befolkningen er overveiende arabere, men omfatter også grupper av berbere i Fezzan (tuareger) og Tripolitania og av teda i Fezzan og Tibesti, samt mindre grupper av svarte enkelte steder i sør. Av minoriteter finnes en del grekere og maltesere, mens jødene utvandret til Israel etter 1948. Storparten av de ca. 35 000 italienerne måtte forlate landet i 1970.

Bosetningen er sterkt konsentrert til kystsonen, og omkring 90 % av befolkningen bor i områder som mottar over 200 mm nedbør i året. Oljeindustrien har ikke endret vesentlig på bosetningsmønsteret, men har økt presset på byene som har vokst raskt. De største byene er hovedstaden Tripoli og Banghazi. Oasebyen Hun, 650 km sørøst for Tripoli, ble utpekt til fremtidig hovedstad i 1987, men det er ikke gjennomført.

Språk

Offisielt språk er arabisk. En minoritet av berbere snakker berberspråk, blant annet tuareg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg