Libyas befolkning

Tripoli, landets hovedstad, omfatter både en eldre bydel med typisk arabisk lavhusbebyggelse og en nyere del med mer europeisk påvirket bebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet i Libya ble i 2018 beregnet til vel 6,8 millioner innbyggere (Verdensbanken). All nyere statistikk fra Libya er usikker på grunn av situasjonen etter krigen i 2011 og den påfølgende statsoppløsningen, og anslag er basert på tidligere oppgaver og beregnet vekst. Anslått befolkningsvekst er sunket til cirka 1,5 prosent, mot tidligere vel to prosent.

Forventet levealder var før krigen 78 år. Anslagsvis 40 prosent av befolkningen er under 25 år.

Bosettingsmønster

Libya er tynt befolket. Vel 80 prosent av befolkningen bor i byer; om lag 90 prosent langs kysten, hvor det meste av den økonomiske aktiviteten finner sted. Her ligger også de to største byene: Tripoli, Misrata og Benghazi.

Bosetningen er konsentrert til kystsonen, og tilflyttingen til de største byene har de siste tiårene vært betydelig. Den økonomiske aktiviteten i Libya skjer i all hovedsak ved kysten. De største byene er hovedstaden Tripoli og Benghazi.

Befolkningssammensetning

Libyas befolkningen er etnisk homogen, og består vesentlig av arabere, men omfatter også grupper av berbere (amazigh) og tuareger, samt andre mindre grupper; blant dem nomadefolket teda i sørøst. Rundt 97 prosent av befolkningen er muslimer (sunni).

Det finnes ikke lenger pålitelige tall over antall utenlandske statsborgere i landet. Tidligere var det et betydelig antall gjestearbeidere, særlig fra land i Afrika og Midtøsten, i Libya. Som følge av krigen har mange mistet jobbene sine, samtidig som det har vært en stor tilstrømning til Libya, som er blitt en viktig transittland for menneskesmugling til Europa. FN anslår at rundt 12 prosent av befolkningen er immigranter (2017).

Tidligere grupper av grekere og maltesere er redusert blant annet som følge av krigen. Den tidligere jødiske minoriteten utvandret til Israel etter at denne staten ble opprettet i 1948. Den betydelige italienske befolkningen fra tidlig på 1900-tallet ble gradvis redusert rundt andre verdenskrig, og storparten av de gjenværende rundt 35 000 italienerne måtte forlate landet i 1970.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg