Faktaboks

Misrata

Misratah

Misurata

Misrata er en by i den nordvestlige delen av Libya, ved middelhavskysten. Byen ligger 187 kilometer sørøst for Tripoli og 469 kilometer vest for Benghazi. Med 360 000 innbyggere (2020) er Misrata landets tredje største by. Byen er hovedstad i kommunen Misrata, som har 663 853 innbyggere (2020).

Næringsliv og transport

Libyan Iron and Steel Company (Lisco), som ble etablert i 1979, har hovedkontor og produksjonsanlegg i Misrata. Lisco er en av de største stålselskaper i Nord-Afrika. I Misrata er det blant annet også tekstil- og næringsmiddelindustri. Misrata havn, også kjent som Qasr Ahmad havn, har egen containerterminal. Misrata internasjonale flyplass er tre kilometer vest for byen.

Kultur og utdanning

I Misrata krigsmuseum er det våpen, gjenstander og fotoer fra krigen i Libya i 2011. Misrata universitet ble etablert i 1984.

Historie

Med navnet Turbartis ble byen grunnlagt av romerne i tredje århundre. I 1551 ble byen en del av Det osmanske riket. Misrata ble okkupert av Italia i 1912. Etter at Muammar al-Gaddafi grep makten i Libya i 1969, fikk Misrata en sterk vekst og ble det viktigste økonomiske og administrative senter i den østlige delen av Tripolitania.

Under opprøret mot al-Gaddafi i 2011 med krav om regimeskifte og demokrati spilte Misrata en sentral rolle. I perioden fra 18. februar til 15. mai 2011 pågikk det intense kamper om byen. Resultatet var at opprørerne fikk full kontroll av byen. National Transitional Council of Libya (NTC) kunngjorde at mer enn to tusen opprørere og sivile ble drept under slaget om Misrata. Etter dette slaget var Misrata den eneste større byen i Tripolitania som ble kontrollert av opprørerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg