Leiv Eiriksson, sønn av den norskfødte Eirik Raude. Hvor og når han er født, vites ikke, men han vokste opp på Grønland, som ble oppdaget i 982 og kolonisert i 986 av Eirik Raude.

Ifølge Eirik Raudes saga seilte Leiv Eiriksson til Norge i 999 hvor han ble hirdmann hos Olav Tryggvason. Her tok han til seg kristendommen og fikk i oppdrag å innføre den på Grønland. Året etter seilte han tilbake, men kom ut av kurs og oppdaget et land med selvsådde hveteåkrer og vintrær (Vinland).

I Grønlendingenes saga går det derimot frem at Leivs oppdagelse av Vinland var et resultatet av en planmessig ekspedisjon. Denne versjonen er antakelig den mest pålitelige.

På Grønland holdt Leiv Eiriksson til på farens gård, høvdingsetet Brattalid. Man vet ikke når han døde. Antakelig skjedde det før 1025, for ifølge Fosterbrødrenes saga  var sønnen Torkell da blitt høvding i Eiriksfjord og bodde på Brattalid.

I 1964 proklamerte USAs president Johnson 9. oktober som offisiell minnedag over hele landet til erindring om Leiv Eirikssons oppdagelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.