Leiv Eiriksson

Faktaboks

Leiv Eiriksson
Leiv den hepne («den heldige»)
død:
1020
dødsår er omtrentlig, død en gang før 1025
Slik fremstiller Christian Krohg øyeblikket da mannskapet for første gang får øye på Nord-Amerika.
Leiv Eiriksson oppdager Amerika (1893).

Fra L’Anse aux Meadows National Historic Park på Newfoundland, der Helge Ingstad og Anne Stine Ingstad påviste tuftene etter norrøn bosetning fra ca. år 1000. I parken er langhusbebyggelsen gjenskapt. Stedet står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Av /NTB Scanpix ※.

Leiv Eiriksson var en norrøn oppdager, kjent for oppdagelsen av Vinland omkring år 1000. Vinland ble i 1960-årene identifisert som L'Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland i Canada. Leiv og hans følge kan dermed ha vært de første europeerne til å oppdage Amerika.

Leiv var sønn av den norskfødte Eirik Raude. Hvor og når han er født, vites ikke, men han vokste opp på Grønland, som ble oppdaget i 982 og kolonisert i 986 av Eirik Raude.

På Grønland holdt Leiv Eiriksson til på farens gård, høvdingsetet Brattalid. Man vet ikke når han døde. Antakelig skjedde det før 1025, for ifølge Fosterbrødrenes saga var sønnen Torkell da blitt høvding i Eiriksfjord og bodde på Brattalid.

Vinlandsferden i de ulike kildene

Opplysninger om Leiv Eirikssons vinlandsferd finnes særlig i de islandske sagaene Eirik Raudes saga og Grønlendingasaga i Flateyjarbók.

Ifølge Eirik Raudes saga seilte Leiv Eiriksson til Norge i 999 hvor han ble hirdmann hos Olav Tryggvason. Her tok han til seg kristendommen og fikk i oppdrag å innføre den på Grønland. Året etter seilte han tilbake, men kom ut av kurs og oppdaget et land med selvsådde hveteåkrer og vintrær (Vinland).

I Grønlendingenes saga går det derimot frem at Leivs oppdagelse av Vinland var et resultatet av en planmessig ekspedisjon. Denne versjonen er antakelig den mest pålitelige.

Minnedag

I 1964 proklamerte USAs president Lyndon B. Johnson 9. oktober som offisiell minnedag over hele landet til erindring om Leiv Eirikssons oppdagelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg