Leiv Eiriksson oppdager Amerika

Leiv Eiriksson oppdager Amerika, malt av Christian Krohg, 1893. Olje på lerret, 313 x 470 cm. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo; nå deponert i Norsk Sjøfartsmuseum.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Leiv Eiriksson oppdager Amerika er tittelen på et maleri utført av Christian Krohg i 1893 etter konkurranse med ni andre kunstnere i 1892. Bildet, som måler 3,13 × 4,7 m, skulle på Chicago-utstillingen i 1893 slå et slag for nordmennene som Amerikas første oppdagere. Etter utstillingen førte bildet i flere år en hjemløs tilværelse, inntil norsk-amerikanere (The Leif Erikson Memorial Association, Chicago) i 1900 skjenket det til Nasjonalgalleriet i Oslo. Maleriet er i dag i eierskap hos Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Steinar Horten

Bildet henger i dag i Nasjonalgalleriet i Universitetsgata i Oslo. Jeg synes siste setning i artikkelen gir uttrykk for at det befinner seg på lageret i Norsk Sjøfartsmuseum.

svarte Georg Kjøll

Hei Steinar. Du har rett i at dette blir litt misvisende. Jeg har omformulert setningen nå og lagt til en avfotografering fra Digitalt Museum i samme slengen. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg