Solidaritet

Lech Walesa utenfor Lenin-verftet i Gdańsk 17. juni 1983.

Lech Walesa
Av /Ap, Scanpix.

Artikkelstart

Solidaritet var en polsk uavhengig fagorganisasjon som ble startet etter de omfattende streikene i det kommunistiske Polen sommeren 1980, med Lech Wałęsa som leder. Organisasjonen, som raskt fikk karakter av å være en bred demokratibevegelse med ti millioner medlemmer, ble forbudt ved innføringen av unntakstilstand i desember 1981, men fortsatte sitt arbeid i det skjulte.

Faktaboks

Uttale
solidaritˈet
Også kjent som
polsk Solidarność

Under avviklingen av det kommunistiske styret i 1989–1990, stod Solidaritet og Wałęsa for en tid som den samlende politiske kraften i landet, men i løpet av 1990 vokste det frem flere stridende fløyer i bevegelsen. Av disse oppstod det en rekke politiske partier. Solidaritet ble igjen i større grad en fagorganisasjon, men med lavere medlemstall.

Parlamentsvalget i 1997 ble vunnet av Solidaritets valgaksjon (AWS), som ble grunnlagt i 1996. AWS var en sentrums-/høyreorientert valgallianse av 36 grupperinger med fagorganisasjonen Solidaritet som den sterkeste. AWS var regjeringsparti i Polen 1997–2001, da det falt helt ut av parlamentet og bare fikk 4,4 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg