Solidaritet, polsk uavhengig fagorganisasjon, startet etter de omfattende streikene i det kommunistiske Polen sommeren 1980, med Lech Wałęsa som leder. Organisasjonen, som raskt fikk karakter av å være en bred demokratibevegelse med ti millioner medlemmer, ble forbudt ved innføringen av unntakstilstand desember 1981, men fortsatte sitt arbeid i det skjulte.

Under avviklingen av det kommunistiske styret 1989–1990, stod Solidaritet og Wałęsa for en tid som den samlende politiske kraft i landet, men i løpet av 1990 vokste det frem flere stridende fløyer i bevegelsen. Av disse oppstod det en rekke politiske partier; Solidaritet ble igjen i større grad en fagorganisasjon, men med lavere medlemstall.

Parlamentsvalget 1997 ble vunnet av Solidaritets valgaksjon (AWS, grunnlagt 1996), en sentrums-/høyreorientert valgallianse av 36 grupperinger med fagorganisasjonen Solidaritet som den sterkeste. AWS var regjeringsparti i Polen 1997–2001, da det falt helt ut av parlamentet og bare fikk 4,4 prosent av stemmene. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.