Solidaritet var en polsk uavhengig fagorganisasjon som ble startet etter de omfattende streikene i det kommunistiske Polen sommeren 1980, med Lech Wałęsa som leder. Organisasjonen, som raskt fikk karakter av å være en bred demokratibevegelse med ti millioner medlemmer, ble forbudt ved innføringen av unntakstilstand i desember 1981, men fortsatte sitt arbeid i det skjulte.

Under avviklingen av det kommunistiske styret i 1989–1990, stod Solidaritet og Wałęsa for en tid som den samlende politiske kraften i landet, men i løpet av 1990 vokste det frem flere stridende fløyer i bevegelsen. Av disse oppstod det en rekke politiske partier. Solidaritet ble igjen i større grad en fagorganisasjon, men med lavere medlemstall.

Parlamentsvalget i 1997 ble vunnet av Solidaritets valgaksjon (AWS, grunnlagt 1996), en sentrums-/høyreorientert valgallianse av 36 grupperinger med fagorganisasjonen Solidaritet som den sterkeste. AWS var regjeringsparti i Polen 1997–2001, da det falt helt ut av parlamentet og bare fikk 4,4 prosent av stemmene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.