Østersjøstatenes Råd er en regional samarbeidsorganisasjon som ble opprettet i 1992. Følgende land er medlem av rådet: Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Russland, Sverige og Tyskland. I tillegg deltar EU-kommisjonen.

Organisasjonen samarbeider blant annet om demokratibygging, handel, miljøtiltak, sivil sikkerhet, undervisning, fremme av samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kamp mot organisert kriminalitet.

Initiativet til etablering av rådet ble tatt av utenriksministrene Hans-Dietrich Genscher (Tyskland) og Uffe Ellemann-Jensen (Danmark), etter et innledende forslag av Björn Engholm, Ministerpräsident i den tyske delstaten Schleswig-Holstein.

Østersjøstatenes Råd ble opprettet etter mønster av Nordisk Råd og med ideer om å gjenopplive forbindelsene fra eldre tider, helt tilbake til hansabyene i senmiddelalderen.

Fra starten besto organisasjonen av de ni landene som grenser til Østersjøen: Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen, Polen, Russland, Sverige, og Tyskland, foruten Norge. I 1995 kom Island med. Også EU-kommisjonen er representert i rådet.

Frankrike, Hviterussland, Italia, Nederland, Romania, Slovakia, Spania, Storbritannia, Ukraina, Ungarn og USA er observatører.

Rådet har til oppgave å igangsette og koordinere samarbeid mellom landene i regionen både på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Dessuten har rådet nær kontakt med den private sektor og frivillige organisasjoner og søker å trekke disse med i et samlet samarbeid på tvers av sektorer, regionale og nasjonale grenser.

Østersjørådet har vedtatt at organisasjonens fem prioriteringer skal være samarbeid om energi, miljø, næringsrettet virksomhet, utdanning og kultur, samt sivil sikkerhet.

Organisasjonen er et råd av utenriksministere (og en kommissær for EU-kommisjonens del) med et eget sekretariat i Stockholm. Direktør er Maria Mora fra Latvia

Formannskapet roterer med årlige sykluser, og går fra 1. juli til 1. juli.

Norges deltakelse i Østersjørådet utgjør en sentral del av norsk nærområdepolitikk, og det blir lagt vekt på at dette er et råd for politisk dialog og samarbeid i regionen, der også Russland er med.

Norge hadde sist formannskapet i rådet fra juli 2010 til juli 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.