ansiennitet

Artikkelstart

Ansiennitet er et arbeidsrettslig uttrykk for hvor lang tid en arbeidstaker har vært ansatt hos en arbeidsgiver. Dette kan for det første ha betydning for hvor mye lønn man får. For det andre kan det ha betydning ved oppsigelse, for ved driftsinnskrenkninger og rasjonaliseringstiltak er det ofte de som har vært ansatt kortest, som må gå først. Dessuten kan ansienniteten ha betydning for oppsigelsesfristens lengde, rekkefølgen ved permittering og fortrinnsrett til ny ansettelse.

Faktaboks

Uttale
ansiennitˈet
Etymologi
fra fransk, av ‘gammel’

Ansiennitetens betydning for lønn

Betydningen av ansiennitet for arbeidstakerens lønn avhenger av det som er fastsatt i de enkelte tariffavtaler, samt av praksis. For statens vedkommende er dette regulert i hovedtariffavtalen, som blant annet har bestemmelser om godskriving av tidligere offentlig og privat tjeneste, om tilleggsansiennitet, om godskriving av militærtjeneste og om godskriving av omsorgsarbeid i hjemmet. Hovedtariffavtalen angir også hvilke permisjoner som ikke avbryter ansienniteten.

Dersom ikke annet er bestemt, beholdes ansienniteten ved direkte overgang fra en stilling til en annen i det statlige tariffområdet, og også ved overgang fra deltidsstilling til heltidsstilling.

Ansiennitetens betydning ved driftsinnskrenkninger

Det følger av rettspraksis at arbeidsgiver må ta hensyn til arbeidstakere som har lang ansiennitet i virksomheten når det gjelder oppsigelse på grunn av driftsinnskrenkninger med mer og når det gjelder fortrinnsrett til ny ansettelse. Ansiennitet er imidlertid langt fra det eneste moment det skal legges vekt på i slike situasjoner. Blant annet teller også bedriftens behov og den enkeltes kvalifikasjoner. Det må derfor foretas en konkret vurdering i det enkelte tilfellet. I enkelte tariffavtaler er det fastsatt at ansienniteten under ellers like vilkår skal legges til grunn, både når det gjelder oppsigelser og permitteringer, men dette er ikke noen hovedregel ellers i arbeidslivet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg