Lars Fletre

Faktaboks

Lars Fletre
Født
22. juni 1904, Voss
Død
9. september 1977, Oslo
Lars Fletre.
Portrettbilde
Av .
Lars Fletre. Vase i krystallglass. Sandblåst dekor som forestiller fugl i reir. Utført ved Hadeland Glassverk. Ca. 1948.
Vase i glass

Artikkelstart

Lars Fletre var en norsk-amerikansk billedhogger og glassdesigner. Mesteparten av sitt yrkesaktive liv tilbrakte han i Chicago.

I Norge er han mest kjent for glassdesign for Hadeland Glassverk og et krigsminnesmerke i Voss.

Bakgrunn

Lars Fletre ble født på Voss som nummer syv i en søskenskare på ni. Som sekstenåring begynte han å arbeide med oljemaling, og tankene om en kunstnerbane begynte å ta form. I 1923 fulgte han brorens eksempel og emigrerte til Chicago. Der arbeidet han først ved et treskjærerverksted, og han oppdaget snart at treskjæringen var noe han behersket godt.

I perioden fra 1924 til 1925 studerte Fletre på Chicago Painting School. Etterpå gikk han på The Art Institute of Chicago i 1925–1931. I 1930 laget han skulpturen Labor i skåret mahogni. Den forestiller en hardt arbeidende afroamerikansk mann med tunglastet trillebør. Labor ble utstilt det samme året på en utstilling over amerikansk maleri og skulptur på The Art Institute of Chicago. I 1932 hadde Fletre sin første separatutstilling på The Gallery of Modern Life.

I Chicago møtte Lars Fletre også den svenske forfatteren Helen Svensson (1909–1987). I 1932 flyttet hun til Sverige, og i 1933 flyttet han til Norge. Året etterpå giftet de seg og bosatte seg i Oslo.

På Blomqvist Kunsthandel i Oslo hadde Fletre separatutstillinger, henholdsvis i 1934 og i 1936. Med unntak av krigsårene deltok han på samtlige HøstutstillingerKunstnernes Hus i perioden fra 1933 til 1953.

Glasskunst

Hadeland Glassverk

Lars Fletre. Plakett. Krystallglass. Sandblåst glass. Motiv forestillende kvinne med appelsin. Utført ved Hadeland Glassverk. Første halvdel av 1940-tallet.
Syremattet plakett i glass
Lars Fletre. Vase. Krystallglass. Sandblåst glass. Relieffdekor. Utført ved Hadeland Glassverk. Signert: Hadeland 48 L.F. H. 16.
Vase i syremattet glass

Lars Fletre ble ansatt som designer ved Hadeland Glassverk i 1941, og bosatte seg da sammen med familien på Jevnaker. Som kollegaen Ståle Kyllingstad begynte Fletre å arbeide med prydvaser med sandblåst dekor. Noen av de tidligste arbeidene synes å gripe tak i den samme motivverdenen han beveget seg innenfor som billedkunstner.

Ornamental stil

Et av Lars Fletres tidlige Hadelands-arbeider er plaketten som forestiller en naken kvinne med appelsin i hånden. Motivet ble også brukt på flere vasemodeller. Senere utviklet han en flatornamental stil der formene var av en mer abstrakt karakter, som for eksempel i motivet Liten danserinne (1946).

Da andre verdenskrig var over, formga han en rekke vaser med abstrakt, organisk dekor i sandblåst glass. Han tegnet også bruksglass, deriblant whiskykaraffelen Bacchus, drikkeglass, lysestake og en mugge uten dekor.

Steinhoggeri

I 1950 avsluttet Lars Fletre sitt arbeidsforhold til Hadeland og etablerte Voss monument- og steinhoggeri sammen med steinhoggeren Olaf Brynildsen, men allerede i 1951 etablerte Fletre sin egen bedrift, Vossevangen Steinhoggeri. Der utførte han skulpturale arbeider, gravsteiner og kantsteiner. Sistnevnte gjorde han for å få endene til å møtes. Det viste seg at konkurransen om oppdrag med den tidligere partneren ble en utfordring, og det kan se ut som om sambygdingene tok Brynildsens parti.

Etter en periode med motbør og problemer flyttet Lars Fletre og familien i 1954 tilbake til Chicago. Lettelsen over å komme seg vekk fra Norge og Voss var stor. I Chicago deltok han i mange offentlige konkurranser. Med sitt utkast til Abraham Lincoln-monumentet i 1955 fikk han utmerkelsen hederlig omtale. Fra 1962 til 1977 drev Fletre Vossing Art Studio.

Skulpturer i Norge

På tross av at Lars Fletre utvandret, holdt han fortsatt kontakten med hjemlandet. I 1967 ble monumentet over billedkunstneren Lars Osa reist i Ulvik i Hardanger. Det samme året ble alterskulpturen Jesus leger de syke satt opp i Mjølfjell fjellkapell.

I 1977 fikk Fletre i oppdrag å lage en portrettskulptur over et ungt liv. Utenriksdepartementet stilte et atelier i kunstnerkolonien på Ekely til hans disposisjon. Han rakk aldri å fullføre arbeidet, da han brått døde i Oslo.

I 1984 avduket Voss kommune Lars Fletres skulptur Merkesmannen på Voss torg, 32 år etter hans første utkast. Siden 2012 er skulpturen utstilt i Voss Kulturhus.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2016). Lars Fletre, Samler & Antikkbørsen
  • Fjose, Kjell (1984). Lars Fletre – ein kort biografi, Voss kunstlag – Voss kulturstyre
  • Helleve, Aslak T. (1993). Kunstnaren Lars Fletre: Gammalt frå Voss, Voss Folkemuseum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg