Knut Dahl Jacobsen

Faktaboks

Knut Dahl Jacobsen
Født
14. desember 1925, Kristiansand
Død
25. januar 1999, Bergen

Artikkelstart

Knut Dahl Jacobsen var en norsk professor i statsvitenskap.

Jacobsen ble tildelt magistergraden i statsvitenskap i 1955, og var universitetsstipendiat fram til han i 1964 fullførte doktorgraden (dr. philos.) med avhandlingen Teknisk hjelp og politisk struktur, om framveksten av norsk landbruksforvaltning mot slutten av 1800-tallet.

Fra 1965 virket Jacobsen som professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, før han i 1968 ble utnevnt til professor i administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han var også medlem av interimsstyret for Universitetet i Tromsø fra 1969 til 1973.

Som Norges første professor i statsvitenskap spilte han en sentral rolle i etableringen og utviklingen av tre av landets fremste statsvitenskapelige forskningsmiljøer, ved universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø, spesielt innen studiet av offentlig politikk og forvaltning.

Forskningstradisjonen han ga opphav til preger dagens norske forvaltningsforskning og er kjennetegnet av kombinasjon av mikro-orientert organisasjonsteori og et mer makro-orientert studium av offentlig politikk. Han var spesielt opptatt av hvordan sosiale verdier og fagkunnskap former den offentlige forvaltningen, og setter sitt preg på den offentlige politikken slik befolkningen møter den.

Utvalgte utgivelser

  • Bleiklie, Ivar (1985). "Knut Dahl Jacobsen 60 år", Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift, 1(1):69-76
  • Bleiklie, Ivar (1999). "Knut Dahl Jacobsen in memoriam", Norsk statsvitenskapelig tidsskrift, 15(1):100-109

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg