Tradisjonelle jurtetelt ved Sonkjolsjøen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Kirgisistan (moske)

Den aktive islamske misjoneringen som har foregått i Kirgisistan i senere år, har resultert i flere tusen nye moskeer rundt omkring i landet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kirgisistan har om lag 6,5 millioner innbyggere (2020). Landets befolkning bestod i 2019 av etniske kirgisere (73,5 prosent), usbekere (14,7 prosent), russere (5,5 prosent), dunganer (1,1 prosent) og andre (5,2 prosent). Den siste gruppen består i hovedsak av uighurer, tadsjiker, tyrkere, kasakher, tatarer, aserbajdsjanere, koreanere, ukrainere, tyskere og turkmenere. Kirgisere var tradisjonelt en semi-nomadisk folkegruppe, men en urban livsstil er mer vanlig i dag, særlig rundt de to største byene, Bisjkek i nord og Osj i sør. Gjennomsnittlig levealder for kvinner er 75 år, menn 67 år (2018).

Om lag 55 prosent av befolkningen er muslimer (mest sunni), de resterende tilhører den russisk-ortodokse kirke eller er ikke-religiøse. Landet ble islamisert i løpet av 1700-tallet av sunni-muslimske usbekere. I senere år har det vært drevet aktiv islamsk misjon, og en rekke nye moskeer er blitt bygd.

Offisielt språk er kirgisisk, et tyrkisk språk som skrives med det kyrilliske alfabetet. Etter selvstendigheten i 1991 har det i 1990-årene vært arbeidet for å gjeninnføre det latinske alfabetet. Ifølge folketellingen i 1989 utgjorde den kirgisisktalende delen av befolkningen da cirka 52 prosent, mens den russisktalende andelen utgjorde cirka 21 prosent. Nasjonaliseringsprosessen i 1990-årene styrket trolig det kirgisiske språkets stilling. Dessuten finnes befolkningsgrupper med usbekisk (cirka 13 prosent), ukrainsk (cirka 2,5 prosent), tysk (cirka 2,5 prosent) og tatarisk (cirka 1,7 prosent) som morsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg