Bisjkek

Bisjkek, hovedstad i Kirgisistan, ligger ved foten av fjellkjedenTian Shan.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Seiersplassen i Bisjkek, med monumentet reist ved 40-årsjubileet for frigjøringen av SSSR fra den tyske okkupasjon. De tre buene er en stilisert jurte.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bisjkek er hovedstaden i Kirgisistan. Byen ligger på 750–900 meter over havet, ved foten av fjellkjeden Tian Shan. Innbyggertall er 976 734 (2017). Frem til 1970-tallet var byen hovedsakelig befolket av europeiske folkeslag, særlig russere, mens i dag utgjør etniske kirgisere flertallet i byen.

Faktaboks

Uttale
bisjkˈek

Industrien er bygd sterkt ut etter andre verdenskrig, og den omfatter metall- og maskinindustri, elektronisk industri, lær- og tekstilindustri, foredling av jordbruksvarer med mer. Byen ligger ved en sidelinje til Turksib-banen, 150 kilometer sørvest for Almaty i Kasakhstan.

Bisjkek er landets kulturelle sentrum med universitet (grunnlagt 1951), vitenskapsakademi (1954), polyteknisk høyskole, medisinsk høyskole og landbrukshøyskole, flere teatre, opera og ballett hvor arbeids- og undervisningsspråket i Sovjet-perioden var, og i stor grad fremdeles er, russisk. Bisjkek har også internasjonale universiteter, som Det kirgisisk-russiske slaviske universitet, grunnlagt 1992, og Det amerikanske universitet i Sentral-Asia (AUCA), grunnlagt i 1993. I Tokmok, like utenfor Bisjkek, ligger også Det internasjonale universitet i Sentral-Asia (IUCA). Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) har lenge vært involvert i undervisning for sentral-asiatiske studenter ved OSSE-Akademiet i Bisjkek.

Byen har et moderne preg, med brede gater og mange parker. Det er et stort utvalg av kaféer og restauranter i Bisjkek og flere tyrkisk-eide supermarkeder. Mange utenlandske turister bruker byen som startpunkt for fjellturer i Kirgisistan og lengre reiser i regionen. Flere internasjonale organisasjoner er basert her. FNs Høykommisær for menneskerettigheter (OHCHR) sitt regionkontor for Sentral-Asia ligger i Bisjkek.

Hovedgata i Bisjkek heter Tsjuj Prospekt. Den krysser blant annet Ala-Too-plassen i sentrum av byen, hvor demonstrasjoner ofte har samlet tusenvis av mennesker. Under revolusjonen i 2010 ble rundt 90 mennesker drept her. Det står et minnesmerke for de drepte utenfor regjeringsbygningen som på folkemunnet kalles «Det hvite hus».

Historikk

Den gamle festningen Bisjkek (også kalt Pisjkek) ble opprettet i 1825 av khanatet Kokand for å beskytte de områder khanatet hadde erobret fra kirgiserne. Festningen ble varig erobret av russerne i 1862. I 1878 ble den lille byen administrativt sentrum i området og fra 1926 hovedstad i Kirgisistan. Tilflyttede russere dannet grunnlaget for byutviklingen.

Byen het fra 1926 til 1991 Frunze, etter russeren Mikhail Vasiljevitsj Frunze, en av Den røde hærs ledere under borgerkrigen. Bisjkek har vært åsted for to dramatiske revolusjoner i moderne tid, den første i mai 2005, den andre i april 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg