Bisjkek

Bisjkek, hovedstad i Kirgisistan, ligger ved foten av fjellkjedenTian Shan.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bisjkek er hovedstaden i Kirgisistan. Byen ligger på 750–900 moh., ved foten av fjellkjeden Tian Shan. Innbyggertall er 955 078 (2016). Frem til 1970-tallet var byen hovedsakelig befolket av europeiske folkeslag, særlig russere, mens i dag utgjør etniske kirgisere flertallet i byen.

Faktaboks

uttale:
bisjkˈek

Industrien er bygd sterkt ut etter den annen verdenskrig, og omfatter metall- og maskinindustri, elektronisk industri, lær- og tekstilindustri, foredling av jordbruksvarer med mer. Byen ligger ved en sidelinje til Turksib-banen, 150 km sørvest for Almaty i Kasakhstan.

Bisjkek er landets kulturelle sentrum med universitet (grunnlagt 1951), vitenskapsakademi (1954), polyteknisk høyskole, medisinsk høyskole og landbrukshøyskole, flere teatre, opera og ballett hvor arbeids- og undervisningsspråket i Sovjet-perioden var, og i stor grad fremdeles er, russisk. Bisjkek har også internasjonale universiteter som Det kirgisisk-russiske slaviske universitet, grunnlagt 1992, Det amerikanske universitet i Sentral-Asia (AUCA), grunnlagt 1993. I Tokmok, like utenfor Bisjkek, ligger også Det internasjonale universitet i Sentral-Asia (IUCA).

Byen har et moderne preg, med brede gater og mange parker. Det er et stort utvalg av kaféer og restauranter i Bisjkek, mange utenlandske turister bruker byen som startpunkt for fjellturer i Kirgisistan og lengre reiser i regionen. Flere internasjonale organisasjoner er basert her. FNs Høykommisær for menneskerettigheter (OHCHR) sitt regionkontor for Sentral-Asia ligger i Bisjkek.

Den gamle festningen Bisjkek (også kalt Pisjkek) ble opprettet i 1825 av khanatet Kokand for å beskytte de områder khanatet hadde erobret fra kirgiserne. Festningen ble varig erobret av russerne i 1862. I 1878 ble den lille byen administrativt sentrum i området og fra 1926 hovedstad i Kirgisistan. Tilflyttede russere dannet grunnlaget for byutviklingen.

Byen het 1926–91 Frunze, etter russeren Mikhail Vasiljevitsj Frunze, en av Den røde hærs ledere under borgerkrigen. Bisjkek har vært åsted for to dramatiske revolusjoner i moderne tid, den første i mai 2005, den andre i april 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg