Osj

Osj
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Osj er en by i Kirgisistan, i Fergana-dalen, 350 km sørøst for Tasjkent, i øvre del av Ferganabassenget, nær grensen til Usbekistan. Byen har 250 828 innbyggere (2016) og er landets nest største by, med stor usbekisk befolkning.

Næringsliv

Det drives silke-, bomulls-, beklednings- og næringsmiddelindustri. Byen har også teater, museum og botanisk hage. Noe turisttrafikk går via Osj, som fjellklatrere som skal til Pamir.

Historie

Osj er en av Sentral-Asias eldste byer, og et gammelt læresete, Medres, for islamske ledere. Byen var en viktig handelsstasjon langs silkeveien, den ble ødelagt av mongolene på 1200-tallet.

Voldelig konflikt mellom etniske kirgisere og usbekere brøt ut første gang i Osj i 1990, da Kirgisistan fortsatt var en del av Sovjetunionen. I juni 2010 kom det igjen til voldelige sammenstøt mellom etniske kirgisere og usbekere, og anslagsvis 400 mennesker ble drept i løpet av en tredagersperiode. Tusenvis flyktet over grensa til Usbekistan i denne perioden. Rundt 2/3 av de drepte var etniske usbekere og usbekiske nabolag ble særlig hardt rammet under sammenstøtene. Samtidig var også etniske usbekere overrepresentert blant de som ble dømt for drap og vold i etterkant av konflikten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg