Thomas Wolsey var en engelsk erkebiskop og kardinal men han er kanskje mest kjent som politiker og en av Henrik 8s viktigste politiske rådgivere og regjeringssjef (Lord Chancellor).

Wolsey studerte i Oxford og ble 1507 kapellan hos Henrik 7. I 1511 ble han del av det kongelige råd. Ved hjelp av sin karisma og sluhet vant Wolsey kongens øre. I 1514 ble Wolsey biskop av Lincoln, og ssamme år erkebiskop av York. I 1515 ble han utnevnt til kardinal og samme år ble han Henrik 8s Lord Chancellor. I 1518 ble Wolsey pavens legatus a latere, det vil si pavens personlige representant i England, med utvidede rettigheter i kirkelige spørsmål.

Som Lord Chancellor forsøkte Wolsey å balansere mellom Frankrike (Frans 1) og Habsburgerriket (Karl 5) og denne likevektspolitikken skulle også støtte hans egne planer om å bli pave. I innenrikspolitikken arbeidet Wolsey for å styrke den kongelige sentralmakt på bekostning av adelen. Disse reformene og motgang i utenrikspolitikken bidrog til å vekke en sterk opposisjon mot Wolsey.

Hans forsøk på å få pavens godkjennelse av Henrik 8s skilsmisse fra Katarina av Aragon mislyktes, og da kongen trodde at Wolsey i virkeligheten intrigerte mot ham, ble Wolsey avsatt i 1529. Året etter ble Wolsey arrestert og anklaget for høyforræderi, men døde da han skulle føres til London.

  • Jack, Sybil M. (2004/2012). Wolsey, Thomas (1470/71–1530). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/29854].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.