Thomas Wolsey var en engelsk erkebiskop og kardinal men han er kanskje mest kjent som politiker og en av Henrik 8s viktigste politiske rådgivere og regjeringssjef (Lord Chancellor).

Wolsey studerte i Oxford og ble 1507 kapellan hos Henrik 7. I 1511 ble han del av det kongelige råd. Ved hjelp av sin karisma og sluhet vant Wolsey kongens øre. I 1514 ble Wolsey biskop av Lincoln, og ssamme år erkebiskop av York. I 1515 ble han utnevnt til kardinal og samme år ble han Henrik 8s Lord Chancellor. I 1518 ble Wolsey pavens legatus a latere, det vil si pavens personlige representant i England, med utvidede rettigheter i kirkelige spørsmål.

Som Lord Chancellor forsøkte Wolsey å balansere mellom Frankrike (Frans 1) og Habsburgerriket (Karl 5) og denne likevektspolitikken skulle også støtte hans egne planer om å bli pave. I innenrikspolitikken arbeidet Wolsey for å styrke den kongelige sentralmakt på bekostning av adelen. Disse reformene og motgang i utenrikspolitikken bidrog til å vekke en sterk opposisjon mot Wolsey.

Hans forsøk på å få pavens godkjennelse av Henrik 8s skilsmisse fra Katarina av Aragon mislyktes, og da kongen trodde at Wolsey i virkeligheten intrigerte mot ham, ble Wolsey avsatt i 1529. Året etter ble Wolsey arrestert og anklaget for høyforræderi, men døde da han skulle føres til London.

  • Jack, Sybil M. (2004/2012). Wolsey, Thomas (1470/71–1530). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/29854].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.