Faktaboks

Thomas Wolsey
Uttale
wˈulzi
Født
1475, Ipswich, Suffolk, England
Død
29. november 1530, Leicester, England
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Maleri fra ca. 1589-95 basert på original fra ca. 1520.

/National Portrait Gallery, London.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Thomas Wolsey var en engelsk erkebiskop og kardinal. Han er kanskje mest kjent som en av Henrik 8s viktigste politiske rådgivere og regjeringssjef (Lord Chancellor).

Wolsey studerte i Oxford og ble 1507 kapellan hos Henrik 7. I løpet av sin karriere samlet Wolsey en rekke kirkelige embeter på sine hender som snart gjorde ham til Englands mektigste geistlige. I 1514 ble Wolsey erkebiskop av York og hadde periodevis kontroll over flere engelske bispedømmer, inkludert de mektige bispestolene i Durham og Winchester. I 1515 ble han dessuten utnevnt til kardinal og var fra 1518 pavens legatus a latere, det vil si pavens personlige representant i England, med utvidede rettigheter i kirkelige spørsmål.

Wolsey var også til stede ved det kongelige hoff og hadde stor politisk makt. I 1511 ble han del av det kongelige råd. Ved hjelp av sin karisma og sluhet vant Wolsey kongens øre, og han ble Henrik 8s lordkansler i 1515. Som lordkansler forsøkte Wolsey å balansere mellom Frankrike (Frans 1) og Habsburgerriket (Karl 5), og denne likevektspolitikken skulle også støtte hans egne planer om å bli pave. I innenrikspolitikken arbeidet Wolsey for å styrke den kongelige sentralmakt på bekostning av adelen. Disse reformene og motgang i utenrikspolitikken bidro til å vekke en sterk opposisjon mot Wolsey.

Kong Henrik 8 ga Wolsey i oppgave å skaffe pavens godkjennelse til skilsmisse fra Katarina av Aragon så kongen kunne gifte seg med Anne Boleyn. Men paven var presset av Katarinas nevø, Karl 5, og det tok lang tid å avgjøre saken. Etter to år uten en beslutning trodde kongen at Wolsey i virkeligheten intrigerte mot ham eller forsinket saken med overlegg. Wolsey ble avsatt i 1529, og året etter ble han arrestert og anklaget for høyforræderi. Kardinal Wolsey døde i november på vei til rettssaken i London.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jack, Sybil M. (2004/2012). Wolsey, Thomas (1470/71–1530). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg