Peterborough

Artikkelstart

Peterborough en en by og en samvirkemyndighet i Storbritannia, England, i grevskapet Northamptonshire, ved elven Nene, 55 kilometer nordøst for Northampton. Byen hadde 183 631 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 343 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
pˈi:təbərə

Byen vokste opp omkring et benediktinerkloster fra 655, ble herjet av vikinger på 800- og 1000-tallet og ødelagt av brann i 1117. Elven Nene er farbar for mindre fartøyer fra Nordsjøen og inn til Peterbororugh. Byen vokste raskt etter at jernbanen kom på 1800-tallet og ble jernbaneknutepunkt og handelssentrum med teglverk, jernbaneverksteder, maskin- og næringsmiddelindustri. Industrien har falt kraftig også i Peterborough, men byen har opplevd sterk økonomisk framgang og vekst innen tjenesteytende næringer. Peterborough ligger på hovedbanenettet mellom London og Edinburgh og er et naturlig stoppested og base for distribusjon. Byen fikk status som new town i 1967.

Bybildet preges av St. Peter's-katedralen, som ble påbegynt i 1118 og avsluttet i 1238. Katedralen er et eksempel på sennormannisk stil, men har også fått tilbygninger i praktisk talt alle arkitektonisk epoker. I katedralen står den 1200 år gamle angelsaksiske skulpturen Heddasteinen, og her finnes graven til Katarina av Aragon, Henrik 8s første kone.

Peterborough er anglikansk bispesete.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg