Anne Boleyn var engelsk dronning 1533–1536 og gift i disse tre årene med Englands konge Henrik 8 Tudor. Hun var opprinnelig hoffdame hos Henrik 8s første hustru Katarina av Aragon, som Henrik lot seg skille fra for å ekte Anne i 1533.

Anne og Henrik fikk en datter – den senere dronning Elizabeth 1 – men ingen sønn. Anne Boleyn ble henrettet i Tower i 1536.

Henrik ble hodestups forelsket i Anne og så på henne som en god partner, både privat og i kongegjerningen. Hun var datter av diplomaten Thomas Boleyn og hadde bodd og jobbet både i Nederland og Frankrike. Angivelig hadde Anne et godt utviklet intellekt, noe som appellerte til Henrik.

Henriks begjær etter å gifte seg med Anne satte i gang en politisk og religiøs prosess som endte med at England brøt med pavekirken og katolisismen i Roma. Det var ikke primært et ønske om å gifte seg på nytt som til slutt førte til bruddet, men snarere ønsket om å oppløse ekteskapet med Katarina som paven mislikte og ikke kunne bifalle. Henrik argumenterte overfor paven med at det hvilte en forbannelse over Katarina, som ikke hadde viet han med en mannlig arving. Hun var nemlig Henriks brors enke.

Hvis Henrik skulle få gifte seg med Anne, så han ingen annen utvei enn å bryte med Roma, danne en ny engelsk kirke med seg selv som overhode. Som overhode for den nye anglikanske kirke kunne Henrik annullere ekteskapet med Katarina og fritt gifte seg med Anne.

Som dronning ble Anne tatt inn i politiske prosesser og ble dermed en viktig alliert for sin mann. I sin gjerning som dronning kom hun etter hvert på kant med kongens nærmeste rådgiver, Thomas Cromwell. Anne og Cromwell hadde ulike syn på utenrikspolitikken og hvordan kirkelandet skulle forvaltes etter bruddet med Roma.

Det ble spekulert i om det var Cromwell som til slutt var ansvarlig for at Anne ble beskyldt og senere dømt til døden for utroskap og forræderi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. desember 2015 skrev Sverre Olav Lundal

I overskrifta heiter ho Anna, men i artikkelen elles blir det nytta Anne.

7. desember 2015 svarte Guro Djupvik

Takk for innspill, nå er dette rettet.
Hilsen Guro, redaktør.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.