Karen-Marie Ellefsen

Faktaboks

Karen-Marie Ellefsen
født:
25. august 1950, Oslo
Av /NTB.

Karen-Marie Ellefsen er en norsk journalist og programleder fra Begnadalen i Sør-Aurdal i Valdres. Hun var ansatt i NRK-sporten fra 1979 til 2020, og var Norges første kvinnelige sportskommentator.

Bakgrunn

Ellefsen drev selv med friidrett i Ringerike friidrettsklubb, og studerte journalistikk ved Skjeberg folkehøgskole og fransk mellomfag ved Universitetet i Oslo. Hun ble uteksaminert fra Norsk Journalisthøgskole i 1976, og samme år begynte hun som frilanser i NRK.

Det første halvåret fikk Ellefsen bare jobbe med barneidrett i programmet Sport’n. Hun gikk videre til reportasjer for Sportsrevyen, og da hun for første gang var programleder, i en sending i pausen i VM­-kampen mellom Skottland og Nederland i 1978, ble det skrevet leserinnlegg i Dagbladet der det ble hevdet at «det at en kvinne snakker om sport, er det endelige beviset på at samfunnet går i oppløsning».

Fast i NRK

Hun ble fast ansatt i NRK 1. oktober 1979, og året etter var hun kommentator i sitt første store mesterskap, da hun ble sendt til sommer-OL i Moskva.

Hun spesialiserte seg på turn og friidrett, men har også kommentert langrenn og skøyter, samt vært sportsanker i Dagsreyven og ledet store direktesendinger, som for eksempel fra vinter-OL på Lillehammer i 1994, Nagano i 1998 og Vancouver i 2010. Hun dekket hvert eneste sommer-OL fra 1980 til 2016, samtlige EM og VM i friidrett, og har kommentert hver eneste Bislett Games siden 1985, med tre unntak.

Ellefsen fylte 70 år i 2020, og gikk av med pensjon i oktober. «Det er to ting som er helt sikkert at jeg ikke skal gjøre: Jeg skal ikke skrive bok og ikke reise rundt og holde foredrag», sa hun til Nettavisen.

Utmerkelser

Ellefsen mottok hedersprisen under Gullruten i 2011, for sin mangeårige innsats som sportsanker og -kommentator.

I 2020 fikk hun Kongens fortjenstmedalje. «Hun har betydd så utrolig mye. Hun er en kvinnelig pioner. Karen-Marie er en av våre livs stemmer som har fulgt oss gjennom hele livet», sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ved overrekkelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg