Kameruns forsvar

Det er frivillig militærtjeneste for menn fra fylte 18 år. Landet har en tosidig forsvarsavtale med Frankrike. De samlede styrketall var i 2014 ifølge tall fra IISS 14 200. I tillegg 9000 i et halvmilitært gendarmeri.

Hæren hadde en personellstyrke på 12 500. Tyngre materiell omfattet 70 oppklaringsvogner, 30 stormpanservogner, og 33 pansrede personellkjøretøy.

Flyvåpenet hadde en personellstyrke på mellom 300 og 400. Materiell inkluderte fem angrepsfly av typen MB-326, fire treningsfly/angrepsfly av typen Alpha Jet, 20 transportfly, og 18 helikoptre.

Marinen hadde en personellstyrke på omkring 1300, 13 patruljefartøy, og to landgangsfartøy.

Operasjoner i utlandet

Kamerun deltok i 2014 i FN-operasjonene i Den demokratiske republikken Kongo (MONUSCO) med seks observatører, i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA) med en personellstyrke på 979, og i Elfenbenskysten (UNOCI) med én observatør.

I 2015 har kamerunske spesialstyrker deltatt på internasjonal militær trening i nabolandet Tsjad, for bedre å bli i stand til å bekjempe den regionale trusselen fra terrororganisasjonen Boko Haram – se under.

Mobilisering mot Boko Haram

Kamerun har i 2015 vært utsatt for en rekke terrorangrep fra Boko Haram, fra organisasjonens hovedbase i nordøstre Nigeria. Disse angrepene har hovedsakelig vært fokusert rundt landsbyer i regionen Extrême Nord langs Kameruns grense mot Nigeria.

Kameruns væpnede styrker, spesielt ledet an av landets spesialstyrker kjent som BIR, har trent sammen med andre lands militære i regionen med støtte fra et utvalg av vestlige lands spesialstyrker, inklusive Norge, for mer effektivt å kunne komme tilbake på offensiven mot Boko Haram. Som en følge av denne motoffensiven har kamerunske styrker, med suksess, tatt kampen tilbake til grisgrendte områder i nord, der organisasjonen lenge hadde mer eller mindre fritt leide.

Denne kampen har ført til en rekke tap av menneskeliv både blant lokalbefolkningen, blant Boko Harams terrorister, og blant kamerunske soldater.

Kilder

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2015). The Military Balance 2015, kap. 9, Sub-Saharan Africa, 435–436.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg