Kameruns forsvar består av hær, flyvåpen og marine. Landet deltar også i internasjonale operasjoner. Det er frivillig militærtjeneste for menn fra fylte 18 år. Landet har en tosidig forsvarsavtale med Frankrike. Kamerun har fått militær assistanse fra USA, og signerte i 2018 en avtale om militær assistanse fra Kina og en avtale og militært samarbeid med Russland i 2022. De samlede styrketall for Kameruns væpnede styrker er 25 400 aktivt personell. I tillegg kommer 9000 personell i et halvmilitært gendarmeri.

Hæren

Hæren har en personellstyrke på 23 500 aktivt personell. Materiell omfatter 54 oppklaringsvogner, 42 stormpanservogner, 115 pansrede personellkjøretøy og 18 selvdrevet artilleri. I tillegg har hæren tungt artilleri og luftvernartilleri.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en personellstyrke på mellom 300 og 400 aktivt personell. Materiell inkluderer to rekognoseringsfly, 17 transportfly, seks treningsfly/angrepsfly av typen Alpha Jet og 25 helikoptre, hvorav to kamphelikoptre av typen Mi-24.

Marinen

Marinen har en personellstyrke på omkring 1500 aktivt personell, 16 patruljefartøy og fire landgangsfartøy.

Internasjonale operasjoner

Kamerun deltok i 2023 i FN-operasjonen i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA) med en infanteribattaljon (758 personell), og med observatører og et mindre antall personell i FN-operasjonene i Den demokratiske republikken Kongo (MONUSCO) og Mali (MINUSMA).

Mobilisering mot Boko Haram

Kamerun har vært utsatt for en rekke terrorangrep fra Boko Haram, fra organisasjonens hovedbase i nordøstre Nigeria. Disse angrepene har hovedsakelig vært fokusert rundt landsbyer i regionen Extrême Nord langs Kameruns grense mot Nigeria.

Kameruns væpnede styrker, spesielt ledet an av landets spesialstyrker, kjent som BIR, har trent sammen med andre lands militære i regionen med støtte fra et utvalg av vestlige lands spesialstyrker, inklusive Norge, for mer effektivt å kunne komme tilbake på offensiven mot Boko Haram. Som en følge av denne motoffensiven har kamerunske styrker, med suksess, tatt kampen tilbake til grisgrendte områder i nord, der organisasjonen lenge hadde mer eller mindre fritt leide.

Denne kampen har ført til en rekke tap av menneskeliv både blant lokalbefolkningen, blant Boko Harams terrorister og blant kamerunske soldater.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg