Kamerun er en sentralisert, presidentstyrt republikk. Landet ble i 1884 tysk koloni, men ble overdratt til Frankrike og Storbritannia av Folkeforbundet etter første verdenskrig

Frankrike administrerte den største delen av landet som mandatområde fram til uavhengigheten i 1960, mens Storbritannia administrerte to mindre deler vest i landet. Etter en folkeavstemning i 1961 innlemmet Storbritannia mandatområdet i nord i Nigeria, mens en annen del i sør ble innlemmet i det selvstendige Kamerun. 

Kamerun var en ettpartistat fra 1972 til 1991 da formelt demokrati ble innført. Grunnloven av 1996 gir presidenten stor personlig makt, men begrenser presidentembetet til to perioder á syv år. En grunnlovsendring i 2008 endret dette slik at presidenten kan gjenvelges uten begrensinger. 

Presidenten velger og avsetter regjeringsmedlemmene, guvernørene og de viktigste tradisjonelle lederne (høvdingene) i landet. Presidenten er også landets øverste militære leder. Selv om nasjonalforsamlingen med dens 180 medlemmer formelt sett er landets lovgivende myndighet er det presidenten sin vilje som i stor grad styrer politikken i Kamerun.

Opposisjonspartiene har ikke klart å samles om en presidentkandidat slik at Paul Biya, sittende president siden 1982, aldri har blitt reelt utfordret.

Administrativt er landet delt inn i 10 provinser, hver styrt av en guvernør utnevnt av presidenten. I hver provins er det mellom fire og ti distrikter som administreres av en distriktssjef. Denne er også utnevnt av presidenten. Under distriktssjefene er det valgte ordførere og folkevalgte forsamlinger, men disse har meget begrenset makt.

Kamerun har to parallelle domstoler for mindre lovbrudd; tradisjonelle domstoler ledet av høvdinger og statlige domstoler ledet av dommere. Det statlige lovverket og rettsvesenet preges i stor grad av franske tradisjoner. Hver av de ti provinsene har egne magistratretter mens landets øverste domstol er høyesterett. Presidenten utnevner de ti dommerne i høyesterett. Høyesterett omfatter også generalprokuratoren og generaladvokaten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.