Alpha Jet
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Alpha Jet er et tysk-fransk toseters jetdrevet trenings- og angrepsfly. Det ble utviklet og produsert i samarbeid av Dassault og Dornier.

Historie

Alpha Jet fløy første gang 26. oktober 1972, og de første ble levert til flyvåpnene i Tyskland og Frankrike fra 1978. Opprinnelig ble de levert i to varianter, Alpha Jet E (Ecole) treningsfly til Frankrike, og Alpha Jet A (Appui-tactique), for taktisk nærstøtte, til Tyskland. Omkring 520 Alpha Jet ble produsert. Flytypen har blitt eksportert til en rekke land, og var ved utgangen av 2022 fremdeles i bruk i Egypt, Frankrike, Kamerun, Nigeria, Marokko og Thailand.

Spesifikasjoner

Alpha Jet A er utstyrt med to turbofanmotorer (se flymotor), hver med en skyvkraft på 14,1 kilonewton. Flyet kan bære en våpenlast opptil 2500 kilogram, som inkluderer en maskinkanon med kaliber på 27 millimeter eller 30 millimeter, bomber, raketter, luft-til-luft-missiler og luft-til-bakke-missiler.

  • Vingespenn: 9,11 meter
  • Lengde: 13,23 meter
  • Største startvekt: 7600 kilogram
  • Toppfart: mach 0,86
  • Aksjonsradius: 1075 kilometer med maskinkanon og to 400-kilograms bomber

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg