Kaja Kallas

Faktaboks

Kaja Kallas
Født
18. juni 1977, Tallinn, Estland (da en del av Sovjetunionen)
Estlands statsminiser Kaja Kallas
/Riigikogu Kantselei .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Kaju Kallas er en estisk politiker, advokat og økonom, som 26. januar 2021 ble Estlands første kvinnelige statsminister.

Bakgrunn

Kallas ble født i Tallinn og vokste opp i en innflytelsesrik estisk familie. Faren Siim Kallas ble etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 Estlands sentralbanksjef før han i 1995 fortsatte sin politiske karriere. Han inntok flere statsrådsposter, var estisk statsminister fra januar 2002 til april 2003 og var visepresident i EU-kommisjonen fra 2004 til 2014.

Kallas studerte jus ved universitetet i Tartu og økonomi ved Estonian Business School i Tallinn. I perioden 1997–2011 arbeidet hun som advokat med fokus på konkurranserett, samtidig som hun hadde en rekke styreverv i forskjellige estiske bedrifter.

Politisk karriere

I 2010 gikk Kallas inn i politikken og ble året etter valgt inn i den estiske nasjonalforsamlingen Riigikogu som representant for det sentrumsliberale Reformpartiet, et parti som hadde blitt stiftet og i en tiårsperiode ledet av hennes far, Siim Kallas.

Etter tre år i den estiske nasjonalforsamlingen ble Kallas i juni 2014 valgt inn i Europaparlamentet, der hun satt fram til 2018. Hun arbeidet spesielt aktivt med digitaliseringspolitikk og forholdet mellom EU og Ukraina.

Etter å ha blitt nestleder i Reformpartiet i 2013, tok Kallas over ledervervet i 2018. Det samme året vendte hun tilbake til estisk politikk og ledet i 2019 Reformpartiet fram til det beste valgresultatet i partiets historie. Reformpartiet fikk 29 prosent av stemmene og 34 av de 101 plassene i parlamentet.

President Kersti Kaljulaid ga etter valget Kallas i oppdrag å danne regjering, men hennes regjeringsalternativ fikk ikke det nødvendige flertallet i parlamentet. I stedet ble det Jüri Ratas fra det neste største partiet, Senterpartiet, som klarte å danne regjering.

Da regjeringen til Ratas trakk seg 13. januar 2021, ga president Kaljulaid på ny Kallas i oppdrag å danne regjering. Denne gangen lyktes hun å få med seg Senterpartiet i en bredere koalisjon. Da det estiske parlamentet 26. januar 2021 stemte for koalisjonsregjeringen, ble Kallas Estlands første kvinnelige statsminister. Antallet kvinner i regjeringen var rekordhøyt. 7 av de 15 regjeringsmedlemmene var kvinner. Det var også første gang i historien at Estland hadde en kvinnelig president og en kvinnelig statsminister samtidig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg