Siim Kallas

Faktaboks

Siim Kallas
Født
2. oktober 1948, Tallinn, Estland (da en del av Sovjetunionen)
EU-kommissær Siim Kallas (til venstre) sammen med Leo Varadkar, den irske ministeren for samferdsel, reiseliv og idrett. Bildet er tatt i 2013.
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Siim Kallas er en estisk politiker og økonom. Han var statsminister i Estland fra 2002 til 2003 og visepresident i EU-kommisjonen fra 2004 til 2014.

Bakgrunn

Kallas ble født i Tallinn i 1948. Estland var på denne tiden underlagt Sovjetunionen. Etter fullført økonomiutdanning ved universitetet i Tartu, begynte han i 1975 å arbeide i det sovjet-estiske finansdepartementet. På begynnelsen av 1980-tallet ledet han styret i den estiske filialen av den sovjetiske sparebanken. Under perestrojkaen ble han fra 1986 til 1989 viseredaktør i avisa Rahva Hääl; organet til kommunistpartiet i sovjetrepublikken, før han fra 1989 til 1991 ledet den estiske landsorganisasjonen.

Da Estland fikk tilbake selvstendigheten i 1991, ble Kallas sentralbanksjef i landet. Han har blitt omtalt som kroonens far, etter at den estiske valutaen kroon ble gjeninnført mens han ledet sentralbanken.

Politisk karriere

I 1995 ble Kallas valgt inn i den estiske nasjonalforsamlingen Riigikogu som representant for det sentrumsliberale Reformpartiet, som han hadde vært med på å stifte året før. Partiet fikk 16 prosent av stemmene og 19 av 101 plasser i nasjonalforsamlingen, og Kallas ble fra november 1995 til november 1996 utenriksminister i regjeringen til statsminister Tiit Vähi. Estland sendte på dette tidspunkt søknad om å bli medlem i EU.

Fra 1999 til 2002 virket Kallas som finansminister i regjeringen til Mart Laar inntil Laar søkte avskjed, og Kallas overtok statsministerposten 28. januar 2002. Kallas ledet regjeringen fram til 10. april 2003. Dette var en historisk viktig periode for Estland. Landet var i sluttfasen av forhandlingene om EU-medlemskap samtidig som det ble invitert til å bli med i NATO.

Da Estland ble med i både EU og NATO i 2004, tok Kallas steget fra nasjonal til internasjonal politikk. Han ble landets første EU-kommissær 1. mai 2004. I begynnelsen fikk han i EU-kommisjonen til Romano Prodi noen måneder ansvaret for økonomiske og monetære spørsmål, før han 22. november 2004 ble EU-kommissær for administrative spørsmål, revisjon og bedrageribekjempelse. Samtidig ble han en av visepresidentene i den nye EU-kommisjonen til José Manuel Barroso.

Da Barroso i 2010 dannet sin andre EU-kommisjon, ble Kallas nye transportkommissær i EU. Han fikk fornyet tillit som en av kommisjonens visepresidenter og holdt denne posisjonen fram til Barroso-kommisjonen gikk av 1. november 2014.

Kallas vendte tilbake til Estland samme året som datteren, Kaja Kallas, ble valgt inn i Europaparlamentet. I 2018 tok datteren over lederskapet i Reformpartiet.

Kallas stilte som kandidat, men lyktes ikke med å bli valgt til Estlands president i 2016. Året etter ble han ordfører i Viimsi kommune rett nord for Tallinn, før han i mars 2019 vendte tilbake til rikspolitikken og ble innvalgt i den estiske nasjonalforsamlingen.

To dager etter at datteren Kaja Kallas 26. januar 2021 ble Estlands første kvinnelig statsminister, valgte Siim Kallas å fratre stillingen som visepresident i det estiske parlamentet, men uten å tre ut av nasjonalforsamlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg