Jostedalsbreen nasjonalpark

Jostedalsbreen, Breheimen og Jotunheimen nasjonalparker (oransje), landskapsvernområder (grønne) og naturreservater (røde).
Jostedalsbreen, Breheimen og Jotunheimen nasjonalparker
Lisens: CC BY SA 3.0

Jostedalsbreen nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger i Vestland fylke og kommunene Luster, Stryn, Jølster, Balestrand, Førde, Gloppen og Sogndal. Nasjonalparken ble opprettet 25. oktober 1991 og har et areal på 1310 km2.

Landskap

Jostedalsbreen er Norges og fastlands-Europas største isbre. Den ligger langsetter fjellryggen mellom Nordfjord og Sogn og sender 28 navngitte brearmer ut over kanten, flere steder nesten ned i bjørkeskogen. Selve breplatået er jevnt bølgende med det høyeste punktet ved Breakulen på 1957 meter over havet.

Den høyeste toppen i fast fjell er Lodalskåpa på vestsiden med 2083 meter. Selv om platået er nokså jevnt, har isradar vist at det under breen er en tindeverden i miniatyr med største isdybde på ca. 600 meter. Brearealet er omtrent 800 km2, men minkende.

Turmuligheter og tilgjengelighet

Jostedalsbreen er et populært sted for ski- og fotturer, men krever solid erfaring og god kondisjon. Enhver ferdsel på breen bør skje i grupper på minst tre personer, og sommerstid er det absolutt nødvendig å gå som taulag. Breheimsenteret og Norsk Bremuseum er behjelpelig med finne breførere.

Det er ingen turisthytter eller overnattingsmuligheter i selve nasjonalparken, men flere like utenfor så som Jostedal hotell, Tungastølen turisthytte, Fjærland hotell, Lunde turiststasjon, Briksdalsbre fjellstue, Bødalsseter og Veltedalsseter.

Besøkssentra

  • Breheimsenteret, 6871 Jostedal
  • Jostedalsbreen Nasjonalparksenter, 6799 Oppstryn
  • Norsk Bremuseum, 6848 Fjærland

Nasjonalparken er tilgjengelig fra RV 604 Jostedalen, E 5 Fjærland, E 39 Jølster, RV 60 til Oldedalen og Lodalen, E 15 til Erdalen. Det går bilvei et stykke inn mot nasjonalparken i mange av dalene omkring Jostedalsbreen, blant annet i Jostedalen, Veitastrond, Fjærland, Stardalen, Oldedalen, Lodalen og Erdalen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørne-larsen, S. & Rudsengen, A. 2008: Jostedalsbreen og Folgefonna, i serien Norges nasjonalparker. Gyldendal.
  • Solheim, E. 1999: Jostedalsbreen, Selja forlag.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg