Jostedalsbreen nasjonalpark

Jostedalsbreen, Breheimen og Jotunheimen nasjonalparker (oransje), landskapsvernområder (grønne) og naturreservater (røde). 
Jostedalsbreen, Breheimen og Jotunheimen nasjonalparker av . CC BY SA 3.0

Jostedalsbreen nasjonalpark, opprettet ved kgl.res. 25. oktober 1991 i området rundt Jostedalsbreen. Etter en utvidelse i nordvest i 1998 har nasjonalparken et areal på 1310 km2. Den ligger i kommunene Luster, Stryn, Jølster, Balestrand, Førde, Gloppen og Sogndal. Nasjonalparken omfatter bl.a. Jostedalsbreen, den største breen på det europeiske fastland. Totalt dekker breområdet ca. 800 km2. Høyeste punkt er Lodalskåpa, 2083 moh.

Nasjonalparken har en enorm spennvidde i naturtyper, fra frodig edelløvskog i lavlandet til isbreer og høyfjell. Jostedalsbreen har en sammenhengende lengde på vel seks mil. Landskapet er for en stor del formet av isen og inneholder mange verdifulle eksempler på landskapsformer skapt av breen. Også kulturlandskapet i stølsdalene har stor verdi. Jostedalsbreen er et svært populært friluftområde for skiløping, brevandring og andre aktiviteter. Det er opprettet tre besøkssentre knyttet til nasjonalparken. Breheimsentret i Jostedalen, Jostedalsbreen nasjonalparksenter i Stryn og Norsk Bremuseum i Fjærland er alle eksempler på aktiv informasjon og stimulans til opplevelser i fri natur. Bødalen, Erdalen og Sunndalen i Stryn kommune i nordvest ble inkludert i nasjonalparken i 1998 etter at Stortinget besluttet å verne Stryneelva mot kraftutbygging. På sørøstsiden er flere av vassdragene som kommer fra breen bygget ut, bl.a. i Jostedalen.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg