Faktaboks

John Gulbrandsrød

John Ernst Gulbrandsrød

Født
9. februar 1930, Sem
Portrettbilde
John Gulbrandsrød.
Portrettbilde

John Gulbrandsrød er en norsk designer og gullsmed. Han er mest kjent for å ha gitt form til bestselgere i tinn og tre. Enkelte av hans produkter har vært i kontinuerlig produksjon i mer enn 50 år. Han er representert i Nasjonalmuseet.

Oppvekst

John Gulbrandsrød ble født på Sem i Tønsberg kommune. Faren var snekker og moren jobbet i en hvalfangerfamilie. Farens interesse for tre smittet over på unggutten. Da han var ferdig med folkeskolen begynte han i 1946 som elev i Birger W. Fagerlunds gullsmedfirma i Tønsberg. Gulbrandsrød arbeidet i hovedsak med stålgravering og laget verktøy til gullsmedfaget. All forming ble gjort for hånd, deriblant meisler som ble smidd.

Studier

I 1951 ble John Gulbrandsrød innkalt til militærtjeneste i Fredrikstad. Under militærtjenesten gikk han også inn i Tysklandsbrigaden. Samme år ble han tatt opp som elev i Statens håndverks- og kunstindustriskoles fagavdeling for Metall og keramikk. Fordi Gulbrandsrød kom inn på utdannelsen i 1951, gikk han fri fra resterende militærtjeneste. Gullsmeden Jacob Prytz var lærer de første to årene. Andre lærere var Sigurd Alf Eriksen og Oskar Sørensen. I det siste året på skolen, 1954, laget Gulbrandsrød et sigarettskrin og en skje med tilhørende tegning som diplomoppgave.

Brødrene Mylius og Haugrud

Lysestake
Gulbrandsrøds lysestake i tinn ble produsert av Brødrene Mylius i 1950-årene.
Lysestake

Etter at diplomoppgaven var blitt levert, fikk Gulbrandsrød jobb hos Brødrene Mylius som var landets største tinnvareprodusent. Han startet med å designe bestikk, smykker og hverdagsprodukter som boller, vaser og lysestaker. Perler i tinn var en serie vaser, boller og lysestaker som solgte godt. Til tross for at Gulbrandsrød var midt i designperioden Scandinavian Design lyktes han å skape varer med spesiell norsk karakter. Samarbeidsforholdet med Mylius varte til omkring 1958. Etterpå fikk Gulbrandsrød ansettelse hos tinnvareprodusenten Haugrud. For firmaet laget han vaser og andre småting.

Oslo Sølvvareverksted

Bestikk
John Gulbrandsrød. Polar. Oslo Sølvvareverksted. 1961.
Bestikk
Av .

I tiden rundt 1958/1959 ble Gulbrandsrød tilbudt å tegne et barnebestikk for Oslo Sølvvareverksted. Det resulterte i utformingen av Piril (1959). Firmaet ble så fornøyd med bestikket at han fikk fast jobb i Oslo. Piril er mykt modellert, og typisk for 1950-årenes organiske design. Skaftet er utstyrt med tre fisker i relieff. Fra den samme perioden kom en cocktailrøreskje i sølv og emalje. Populær var også cocktailpinnen Long John som kom i både sølv og sølv-emalje.

Mest kjent blant hans design for Oslo Sølvvareverksted er tre sølvbestikk. I særklasse er Polar (1961). Bestikket er mykt og avrundet i formspråket. Det kjennetegnes av et relieff i skaftet som kan minne om fiskeskjell. Bestikket Juvel fra 1965 er påvirket av 1700-tallets gullsmedkunst. Inspirasjonsgrunnlaget er en sukkerklype i Nasjonalmuseet sine samlinger. Et kjennetegn er det gjennombrutte skaftet i svak relieff. I anledning at kronprinsesse Sonja giftet seg med kronprins Harald fikk Gulbrandsrød i oppdrag å utforme et bestikk til den blivende dronningen. First Lady (1968) var ifølge produsenten inspirert av Nidarosdomens middelalderske utsmykninger.

Måstad Tinnvarefabrikk

I perioden fra 1962 til 1968 designet Gulbrandsrød flesteparten av produktene til Måstad Tinnvarefabrikk. Et av de mest populære og bestselgende designene for Måstad var salatbestikket 8203/8204. Det har langt, avsmalnende skaft og brede runde blad. Skaftet har svakt relieff i kvadratisk mønster. Blant hans fremste design er noen vaser i tykt gods. Vasen er spesiell med sin svakt avsmalnende form med kvadratisk relieffdekor på korpus.

Andre produsenter

Bolle
John Gulbrandsrød. Modell: Viking. Produsert ved Goodwill Produkter. Ca. 1971.
Bolle

John Gulbrandsrød har siden slutten av 1960-årene arbeidet som frilansdesigner. For Oslo Metallvarefabrikk designet han bestikket Stina. Det fremste produktet for firmaet var et cocktailsett som fikk førstepremie i Norges Gullsmedforbunds konkurranse «Tinn korpus». For dette vant han 3 000 kroner. Blant andre metallvarebedrifter kan nevnes Drangsgaard. De laget boller, lysestaker og lysskjold i messing. For Nor-Art designet Gulbrandsrød kandelabre og annet lysstell i smijern og messing. Han fikk utmerkelsen Merket for god norsk design for sportsøksen Norseaxe, produsert av Indre Østfold Industri fra 1985. Fra midten av 1980-årene designet han flere suvenirskjeer i sølv for det svenske gullsmedfirmaet MEMA.

Gulbrandsrød designet tidlig i 1970-årene boller og øser i malmfuru, inspirert av vikingbåters utforming for Goodwill Produkter i Sandefjord. I midten av 1980-årene formga han en rekke bruksgjenstander i tre for Framnæs Interiør. Dette var i hovedsak boller, stettefat og fjøler for bruk på kjøkkenet. Spesielt populær var Tau Tre-serien. Den besto av fjøler i ulike former. Alle var utstyrt med kraftig tau som håndtak og blodrand for å samle opp kjøttsaft.

I sitt eget verksted har Gulbrandsrød designet og utført mer enn hundre skjefter til gevær. Det siste ble laget omkring 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2023). John Gulbrandsrød, Papiret Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg