Sigurd Alf Eriksen

Faktaboks

Sigurd Alf Eriksen
Født
21. februar 1899, Kristiania (nå Oslo)
Død
1991, Oslo
Sigurd Alf Eriksens brosje Middelalder i forgylt sølv og emalje ble utført ved eget verksted i 1958.

Artikkelstart

Sigurd Alf Eriksen var en norsk gullsmed, emaljør, kunsthåndverker og maler. Hans personlig utformede smykker fra etterkrigsårene er blant de fremste i norsk gullsmedkunst.

Utdannelse

Eriksen gikk i lære hos gullsmedfirmaet J. Tostrup i perioden fra 1914 til 1921. I det samme tidsrommet studerte han ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Fra 1923 til 1926 studerte Eriksen ved Staatliche Zeichenakademie i Hanau am Main. Etterpå studerte han i Wien ved Atelier Simet (1927) og i 1930 var han elev av professor Geier Heine i Paris.

J. Tostrup og eget verksted

I perioden fra 1926 til 1946 var Sigurd Alf Eriksen leder av emaljeavdelingen ved J. Tostrup. Der fikk han stor betydning i mellomkrigsårene.

I 1946 opprettet han eget verksted. Smykkene fra denne tiden står som de sterkeste i norsk gullsmedkunst. Inspirasjonen kom fra eldre kulturer som den bysantinske. De unike smykkene i sølv og emalje var av monumental karakter.

Alf Eriksen arbeidet også som maler.

Lærer i gullsmedkunst

Fra 1938 til 1969 var Sigurd Alf Eriksen lærer i gullsmed- og emaljekunst ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han var også gjesteforeleser ved kunstskoler i North Carolina og Maine i USA.

Representert på kunstindustrimuseene

Eriksen er representert i Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og KODE 1.

Han mottok Jacob-prisen i 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Opstad, Jan-Lauritz (1984). Emaljekunstneren Sigurd Alf Eriksen : en retrospektiv utstilling, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg