Sigurd Alf Eriksen var en norsk gullsmed, emaljør, kunsthåndverker og maler. Hans personlig utformede smykker fra etterkrigsårene er blant de fremste i norsk gullsmedkunst.

Eriksen gikk i lære hos gullsmedfirmaet J. Tostrup i perioden fra 1914 til 1921. I det samme tidsrommet studerte han ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Fra 1923 til 1926 studerte Eriksen ved Staatliche Zeichenakademie i Hanau am Main. Etterpå studerte han i Wien ved Atelier Simet (1927) og i 1930 var han elev av professor Geier Heine i Paris.

I perioden fra 1926 til 1946 var Sigurd Alf Eriksen leder av emaljeavdelingen ved J. Tostrup. Der fikk han stor betydning i mellomkrigsårene.

I 1946 opprettet han eget verksted. Smykkene fra denne tiden står som de sterkeste i norsk gullsmedkunst. Inspirasjonen kom fra eldre kulturer som den bysantinske. De unike smykkene i sølv og emalje var av monumental karakter.

Alf Eriksen arbeidet også som maler.

Fra 1938 til 1969 var Sigurd Alf Eriksen lærer i gullsmed- og emaljekunst ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han var også gjesteforeleser ved kunstskoler i North Carolina og Maine i USA.

Eriksen er representert i Kunstindustrimuseet i Oslo, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim og Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen.

Han mottok Jacob-prisen i 1961.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.