Johan Anker

Faktaboks

Johan Anker
Johan August Anker
Født
26. juni 1871, Refne i Berg (nå Halden), Østfold
Død
2. november 1940
Johan Anker
Av /Wikimedia Commons.

Johan Anker var en norsk ingeniør, båtkonstruktør og seiler.

Johan Anker gikk i 1905 i kompaniskap med Christian Jensen i Anker & Jensen båtbyggeri ved Vollen i Asker og bygde en rekke fremragende regattabåter som skaffet ham verdensry. Blant annet er han konstruktøren bak drake-klassen. Verftet, som ble nedlagt i 1939, bygde også båtene til kronprins Olav og Roald Amundsens polarskip Maud. Anker var aktiv innen næringsliv og kulturliv og gikk energisk inn for å sikre Gustav Vigelands fontene til Frognerparken i Oslo.

Som seiler ble Anker olympisk mester i 12 meters-klassen i 1912 med seilbåten Magda IX og i 6 meters-klassen i 1928 der han var rormann på Norna sammen med blant annet kronprins Olav. Han var OL-deltaker også 1908. Johan Anker var sentral i arbeidet med innføring av måleregler for lystbåter, og var formann i Kongelig Norsk Seilforening i 1916–1919 og 1921–1925 og første formann i Skandinavisk Seilerforbund i perioden 1915–1921.

Han var sønn av Christian August Anker og Christine Charlotte Friis. Johan Anker var første gang gift med Julie Frederikke Jacobsen og andre gang med Nini Roll Anker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Vold, Elin Kragset & Ole Engen: Johan Anker : linjenes mester, 2003

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg