Japan, Fuji-san

Fuji-san er med sine 3776 moh. landets høyeste fjell. Den regelmessige vulkankjeglen er et hyppig motiv i japansk malerkunst. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Japan (Natur) (de japanske alper)

– Kamikochi i de «japanske alper» på Honshu. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Japan har et monsunklima med en utpreget årstidsveksling av de dominerende vindretningene, men med betydelige variasjoner, både fra nord til sør, og fra øst til vest. De fire store øyene dekker en breddesone på cirka 14 grader, omtrent som Norge. Klimaforskjellen mellom den nordlige og den sørlige delen er imidlertid større enn breddeforskjellen alene skulle tilsi. Dette skyldes havstrømmer, den varme Kuroshio fra sørvest og den kalde Oyashio fra Beringhavet, som preger den nordlige delen. Til tross for den maritime beliggenheten får klimaet, særlig i nord, et kontinentalt preg, noe som skyldes vintermonsunen fra Asia.

Forskjellen mellom høyeste og laveste månedsmiddeltemperatur lengst i nord er 20–25 grader celsius (°C), mens den ved Europas vestkyst til sammenligning er 10–15 °C. I nord finner vi det vinterkalde snø/skogklima med middeltemperatur −5 til −10 °C for januar og februar, 15–20 °C for august. Det sørlige Japan har et temperert klima med subtropisk preg. Middeltemperatur for januar og februar er 5–10 °C, for juli og august til dels over 25 °C.

Hele Japan mottar relativt store nedbørmengder, fra 800 mm til over 3000 mm årlig. I den sørlige del av landet ligger årsnedbøren vanligvis på mellom 1500 og 2500 mm, men nedbøren avtar hurtig mot nord. I alle årets måneder faller det nedbør over hele landet, men nedbørfordelingen varierer fra øst til vest. De fleste områder i den østlige delen av Japan mottar de største nedbørmengdene om sommeren i forbindelse med sørøstmonsunen. Den vestlige delen av Japan får derimot mest nedbør om vinteren i forbindelse med nordvestmonsunen som tar opp fuktighet over Japanhavet.

De store temperaturforskjellene mellom sør og nord om vinteren, gir en ustabil værtype med vandrende lavtrykk og nedbørområder (frontaktivitet). Sammenstøtet mellom varme og kalde havstrømmer er årsak til betydelige tåkedannelser over visse kyststrekninger, og i farvannet omkring det nordlige Japan er vedvarende tåke karakteristisk også om sommeren. Om høsten kan tropiske stormer (taifuner) gjøre store skader ved kysten lengst sør.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg