Dyregeografisk hører Japan til den palearktiske region. Faunaen ligner den man finner i Sibir, Mandsjuria og Korea. Store pattedyr som villsvin og den flekkete sikahjorten forekommer fortsatt i avsidesliggende skoger. Sørhare, rødrev, snømus og røyskatt er vanlige. Den vaskebjørnlignende mårhunden går i hi om vinteren. Japanmakaken finnes på de fleste øyene unntatt Hokkaido og er verdens nordligste apeart. Den klarer seg godt i snø, noen aper bader i varme kilder vinterstid. Japansyvsover, kragebjørn og ullserov eller geiteantilope finnes i fjelltraktene. Hare, pipehare, vanlig flygeekorn og brunbjørn finnes bare på Hokkaido.

Mer enn 540 fuglearter er observert, av dem hekker ca. 230. Japan, særlig Hokkaido, har tallrike arter felles med Europa (sjøfugler, rovfugler, linerle, kjøttmeis m.fl.). Mange ender, finker og buskspurver fra Sibir og Mandsjuria overvintrer.

Krypdyrfaunaen omfatter ferskvannsskilpadder, øgler og noen få giftslanger. Den sjeldne og primitive japanske kjempesalamanderen holder til i kalde fjellbekker. Den blir opptil 1,5 m lang og er fredet.

Elver og kystfarvann er meget fiskerike. Delfiner, niser og noen selarter kan påtreffes i farvannet rundt Japan, havoter nord for Hokkaido. Ryukyuøyene har mangroveskog med innslag av sørasiatisk fauna.

Les mer om Japans geografi, Klima i Japan og Planteliv i Japan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.