Dyreliv i Japan

Den sjeldne og primitive japanske kjempesalamanderen holder til i kalde fjellbekker. Den blir opptil 1,5 m lang og er fredet.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Japantranen Grus japonensis er ikonisk for Japan.
Japantrane
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rev.

.

Artikkelstart

Dyregeografisk hører Japan til den palearktiske region. Faunaen ligner den man finner i Sibir, Mandsjuria og Korea.

Store pattedyr som villsvin og den flekkete sikahjorten forekommer fortsatt i avsidesliggende skoger. Sørhare, rødrev, snømus og røyskatt er vanlige. Den vaskebjørnlignende mårhunden går i hi om vinteren. Japanmakaken finnes på de fleste øyene unntatt Hokkaido og er verdens nordligste apeart. Den klarer seg godt i snø, noen aper bader i varme kilder vinterstid. Japansyvsover, kragebjørn og ullserov eller geiteantilope finnes i fjelltraktene. Hare, pipehare, vanlig flygeekorn og brunbjørn finnes bare på Hokkaido.

Mer enn 540 fuglearter er observert, av dem hekker om lag 230 i Japan, særlig Hokkaido, har tallrike arter felles med Europa (sjøfugler, rovfugler, linerle, kjøttmeis med flere). Mange ender, finker og buskspurver fra Sibir og Mandsjuria overvintrer.

Krypdyrfaunaen omfatter ferskvannsskilpadder, øgler og noen få giftslanger. Den sjeldne og primitive japanske kjempesalamanderen holder til i kalde fjellbekker. Den blir opptil 1,5 meter lang og er fredet.

Elver og kystfarvann er meget fiskerike. Delfiner, niser og noen selarter kan påtreffes i farvannet rundt Japan. Havoter lever nord for Hokkaido. Ryukyuøyene har mangroveskog med innslag av sørasiatisk fauna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg