Jan Kochanowski

Faktaboks

Jan Kochanowski
Uttale
kåxanˈåfski
Født
1530, Sycyna
Død
22. august 1584, Lublin
Portrett av forfatteren. Et tresnitt av Aleksander Regulski etter en tegning av Józef Buchbinder.
Av .

Artikkelstart

Jan Kochanowski var en polsk renessansepoet og oversetter. Han regnes som en av polsk litteraturhistories fremste lyrikere.

Kochanowski studerte ved universitetene i Kraków, Königsberg og Padova fra 1544 til 1559. Senere oppholdt han seg en tid i Paris. Han var i løpet av livet knyttet til forskjellige stormannshoff, og var også sekretær hos kong Sigismund 2 August. Fra 1570 levde han på sitt gods Czarnolas, hvor han skrev bøkene sine, uten å oppgi politikken.

Med utgangspunkt i antikke og italienske forbilder skapte Kochanowski en rekke verker som er på høyde med de beste i europeisk renessanselitteratur. Han skrev både på polsk og på latin. Hans ypperste kunstneriske bedrift er de gripende klagesangene han skrev etter datteren Urszulas død, Treny (1580).

Blant hans øvrige verker kan foruten hans praktfulle gjendiktning av Davids salmer nevnes en samling Fraszki (1584), skjemtsomme livsbetraktninger og epigrammer etter tidens mote. Som det første selvstendige forsøk i polsk dramatikk står hans tragedie Den greske sendeferds bortreise ("Odprawa posłów greckich", 1578), der handlingen er lagt til tiden umiddelbart før trojanerkrigens utbrudd. Kochanowski var også en betydelig dikter på latin ("Lyricorum libellus", 1580, "Elegiarum libri IV", 1584).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg