Jacob Aall Bonnevie Bjerknes

Faktaboks

Jacob Aall Bonnevie Bjerknes
Jacob Jack Aall Bonnevie Bjerknes
født:
2. november 1897, Stockholm
død:
7. september 1975, Los Angeles, USA

Miljøet rundt professor Vilhelm Bjerknes i Bergen i årene like etter den første verdenskrig, den såkalte Bergensskolen, gjorde viktige nyvinninger innenfor meteorologifaget. Bildet viser sentrale skikkelser i Bergensskolen, fra venstre: Tor Bergeron, Halvor Solberg, Vilhelm Bjerknes, Harald Sverdrup, Jacob Bjerknes, Sverre Petterssen og Carl Ludvig Schreiner Godske.

Bergensskolen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jacob Aall Bonnevie Bjerknes, norsk meteorolog, sønn av Vilhelm Bjerknes. Bjerknes var assistent hos sin far ved det geofysiske institutt i Leipzig 1916–17, meteorolog ved Meteorologisk observatorium i Bergen 1918–20, bestyrer av Vervarslinga på Vestlandet 1920–31, dr.philos. 1924, professor i meteorologi ved Bergens museum 1931–40 og ved University of California fra 1940. Sammen med Vilhelm Bjerknes, Halvor Solberg og Tor Bergeron grunnla han Bergensskolen, som ved å studere luftmasser, fronter og lavtrykksutviklinger kom frem til helt nye og vesentlig forbedrede metoder for værvarsling.

Bjerknes utgav i 1919 On the Structure of Moving Cyclones som innledet et «klimaskifte» innen meteorologien. For første gang fikk man her et teoretisk holdbart tredimensjonalt bilde av temperaturfordeling, luftstrømmer, skyforhold og nedbør i den type vandrende lavtrykk som dominerer på våre bredder. Bjerknes arbeidet videre med lavtrykkenes struktur og med bølger i vestavindsbeltet, senere også den storstilte luftsirkulasjon i atmosfæren. Hans siste forskningsinnsats gjaldt vekselvirkningen mellom hav og atmosfære og dennes betydning for langsiktige endringer i værtype og klima.

Bjerknes hadde en særlig evne til å kombinere empiriske oppdagelser med teoretiske resonnementer, skjelne det vesentlige fra det uvesentlige og å finne frem til fundamentale prinsipper som lot seg anvende i praktisk værvarsling. Som universitetslærer fikk Bjerknes stor betydning, ikke minst i USA, der han sammen med en annen norsk meteorolog, Jørgen Holmboe, bygde opp en meteorologisk avdeling som ble en av verdens fremste, både når det gjaldt undervisning og forskning. Under den annen verdenskrig ble det her utdannet et stort antall meteorologer til tjeneste i forbindelse med militære operasjoner.

Bjerknes var medlem av akademier og vitenskapelige selskaper i mange land, og mottok også en rekke utmerkelser.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg