Jacob Aall Bonnevie Bjerknes, norsk meteorolog, sønn av Vilhelm Bjerknes. Bjerknes var assistent hos sin far ved det geofysiske institutt i Leipzig 1916–17, meteorolog ved Meteorologisk observatorium i Bergen 1918–20, bestyrer av Vervarslinga på Vestlandet 1920–31, dr.philos. 1924, professor i meteorologi ved Bergens museum 1931–40 og ved University of California fra 1940. Sammen med Vilhelm Bjerknes, Halvor Solberg og Tor Bergeron grunnla han Bergensskolen, som ved å studere luftmasser, fronter og lavtrykksutviklinger kom frem til helt nye og vesentlig forbedrede metoder for værvarsling.

Bjerknes utgav i 1919 On the Structure of Moving Cyclones som innledet et «klimaskifte» innen meteorologien. For første gang fikk man her et teoretisk holdbart tredimensjonalt bilde av temperaturfordeling, luftstrømmer, skyforhold og nedbør i den type vandrende lavtrykk som dominerer på våre bredder. Bjerknes arbeidet videre med lavtrykkenes struktur og med bølger i vestavindsbeltet, senere også den storstilte luftsirkulasjon i atmosfæren. Hans siste forskningsinnsats gjaldt vekselvirkningen mellom hav og atmosfære og dennes betydning for langsiktige endringer i værtype og klima.

Bjerknes hadde en særlig evne til å kombinere empiriske oppdagelser med teoretiske resonnementer, skjelne det vesentlige fra det uvesentlige og å finne frem til fundamentale prinsipper som lot seg anvende i praktisk værvarsling. Som universitetslærer fikk Bjerknes stor betydning, ikke minst i USA, der han sammen med en annen norsk meteorolog, Jørgen Holmboe, bygde opp en meteorologisk avdeling som ble en av verdens fremste, både når det gjaldt undervisning og forskning. Under den annen verdenskrig ble det her utdannet et stort antall meteorologer til tjeneste i forbindelse med militære operasjoner.

Bjerknes var medlem av akademier og vitenskapelige selskaper i mange land, og mottok også en rekke utmerkelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.