Sverre Petterssen

Faktaboks

Sverre Petterssen
Født
19. februar 1898, Hadsel, Nordland
Død
31. desember 1974, London, begr. på Møllendal kirkegård, Bergen

Miljøet rundt professor Vilhelm Bjerknes i Bergen i årene like etter den første verdenskrig, den såkalte Bergensskolen, gjorde viktige nyvinninger innenfor meteorologifaget. Bildet viser sentrale skikkelser i Bergensskolen, fra venstre: Tor Bergeron, Halvor Solberg, Vilhelm Bjerknes, Harald Sverdrup, Jacob Bjerknes, Sverre Petterssen og Carl Ludvig Schreiner Godske.

Bergensskolen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sverre Petterssen var en norsk meteorolog som arbeidet både i Norge, Storbritannia og USA. Petterssen var en av de ledende skikkelser innen den synoptiske meteorologi og arbeidet med å utnytte vitenskapelige resultater i den praktiske værvarsling.

Karriere

Petterssen ble cand.real. i 1926 og dr.philos. i 1933. Han var bestyrer av Vervarslinga på Vestlandet 1931–1939 og professor i meteorologi ved Massachusetts Institute of Technology 1939–1942.

Under andre verdenskrig ble han sjef for aerologisk avdeling, Meteorological Office i Storbritannia i årene 1942–1945. Der deltok han i varslingen for en rekke større krigsoperasjoner, blant annet for invasjonen i Frankrike i 1944.

I 1945 kom han tilbake til Norge som sjef for Luftforsvarets værtjeneste, og ble senere knyttet til Det norske meteorologiske institutt som riksværvarslingssjef (1945–1948). Deretter var han sjef for den meteorologiske forskning i USAs luftforsvar 1948–1952, og professor i meteorologi ved universitetet i Chicago 1952–1963.

Publikasjoner

Petterssen skrev en rekke vitenskapelige avhandlinger, to mer praktisk orienterte lærebøker i meteorologi og erindringsboken Kuling fra nord (1974). Petterssen var en tid president for the American Meteorological Society.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg