Sverre Petterssen

Faktaboks

Sverre Petterssen
født:
19. februar 1898, Hadsel, Nordland
død:
31. desember 1974, London, begr. på Møllendal kirkegård, Bergen

Miljøet rundt professor Vilhelm Bjerknes i Bergen i årene like etter den første verdenskrig, den såkalte Bergensskolen, gjorde viktige nyvinninger innenfor meteorologifaget. Bildet viser sentrale skikkelser i Bergensskolen, fra venstre: Tor Bergeron, Halvor Solberg, Vilhelm Bjerknes, Harald Sverdrup, Jacob Bjerknes, Sverre Petterssen og Carl Ludvig Schreiner Godske.

Bergensskolen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sverre Petterssen, født i Hadsel, norsk meteorolog, cand.real. 1926, dr.philos. 1933. Bestyrer av Vervarslinga på Vestlandet 1931–39, professor i meteorologi ved Massachusetts Institute of Technology 1939–42 og sjef for aerologisk avdeling, Meteorological Office i Storbritannia 1942–45. Petterssen deltok i varslingen for en rekke større krigsoperasjoner, bl.a. for invasjonen i Frankrike i 1944. 1945 kom han tilbake til Norge som sjef for Luftforsvarets værtjeneste, ble senere knyttet til Det norske meteorologiske institutt som riksværvarslingssjef (1945–48). Sjef for den meteorologiske forskning i USAs luftforsvar 1948–52, professor i meteorologi ved universitetet i Chicago 1952–63.

Petterssen var en av de ledende skikkelser innen den synoptiske meteorologi og arbeidet med å utnytte vitenskapelige resultater i den praktiske varsling. Han skrev en rekke vitenskapelige avhandlinger, to mer praktisk orienterte lærebøker i meteorologi og erindringsboken Kuling fra nord (1974). Petterssen var en tid president for the American Meteorological Society.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg