Geofysen i Bergen
Vervarslinga på Vestlandet holder hovedsakelig til i de to øverste etasjene og tårnet, midt i bildet, men har også noen kontorer ellers i bygget (som tilhører Geofysisk institutt, Universitetet i Bergen).

Vervarslinga på Vestlandet er Meteorologisk institutt sin avdeling i Bergen.

Av de omkring 50 ansatte er flertallet utdannet som meteorologer og oseanografer, og arbeider som statsmeteorologer eller forskere.

Sammen med Vervarslinga for Nord-Norge er Vervarslinga på Vestlandet de to største avdelingene til Meteorologisk institutt utenom hovedkontoret på Blindern i Oslo.

Bakgrunn

Det Meteorologiske Observatorium

Etter at det hadde blitt gjort meteorologiske observasjoner flere steder i Bergen på 1800-tallet, ble Det Meteorologiske Observatorium opprettet på Nordnes (Fredriksberg) i september 1903. Med ansvar for stormvarsling for vestkysten av Norge, som kom i gang i 1904, var dette var den første værvarslingsstasjonen utenfor hovedstaden der Meteorologisk institutt holdt til. I 1917 ble Geofysisk institutt i Bergen opprettet for å styrke det naturvitenskapelige miljøet i byen. Mens Det Meteorologiske Observatorium utførte praktiske oppgaver, hadde Geofysisk institutt et mer teoretisk fokus.

Den Utvidede værtjenesten

I 1918 tok Vilhelm Bjerknes, professor i meteorologi og leder av meteorologisk avdeling ved Geofysisk institutt i Bergen, inititativ til det som ble betegnet som den Utvidede værtjenesten for landbruket (i Sør-Norge). Opprinnelig var planen til Bjerknes at dette skulle være en selvstendig organisasjon, men da det kom i gang ble bevilgningene gitt gjennom Meteorologisk institutt og Det Meteorologiske Observatorium i Bergen. Bernt Johannes Birkeland som var bestyrer ved Det Meteorologiske Observatorium satte i gang forundersøkelser og innsamling av værobservasjoner. På denne måten ble de to meteorologiske miljøene i Bergen, Geofysisk institutt og Det Meteorologiske observatorium, tettere forbundet i 1918. Bergensmiljøet fikk varslingsansvaret for Vestlandet og Trøndelag, mens Meteorologisk institutt (Oslo) fikk ansvaret for Østlandet.

Vervarslinga på Vestlandet

I 1919 ble det diskusjoner, særlig mellom Bjerknes og Birkeland, omkring fremtidig organisering av værvarslingen i Bergen. Bjerknes ønsket at hele værvarslingstjenesten skulle overføres til Geofysisk institutt. Birkeland ville at kun den Utvidede værtjenesten skulle overføres til Geofysisk institutt, mens stormvarslingen skulle forbli ved observatoriet. Bjerknes vant frem, og Den vestlandske veirvarsling ble opprettet som en underavdeling av Geofysisk institutt i Bergen. Året etter, fra juli 1920, ble dette organisert som Vervarslinga på Vestlandet i en egen enhet, fristilt fra Geofysisk institutt. Jacob Bjerknes var leder og de fikk ansvar for vær- og stormvarsling for vestkysten av Norge.

Bygningene

De første årene holdt Vervarslinga på Vestlandet til i et bygg i Allègaten 33. Bygget til dagens Geofysisk institutt ("Geofysen") stod ferdig i 1928, og huser både Geofysisk institutt og Vervarslinga på Vestlandet.

Målingene

De meteorologiske målingene ved Geofysisk institutt (Florida) startet i 1949. Dette var da blant de første automatiske værstasjonene i landet, og mange av målingene de første årene er derfor svært usikre. Først i januar 1983 ble Florida den offisielle værstasjonen i Bergen. Værobservasjonene ved Fredriksberg på Nordnes fortsatte helt til februar 1985, for å få en overlapp med Florida.

Dagens oppgaver

Vær- og bølgevarsling

Som navnet tilsier er hovedoppgaven til Vervarslinga på Vestlandet å drive med værvarsling. Hovedfokuset i nyere tid har vært å varsle været for Vestlandet og Trøndelag, samt tilgrensende fiskebanker og havområder, og flyværet for de samme områdene. Ny teknologi endrer imidlertid hvordan meteorologene jobber. I dag er det mer fleksibilitet både i hvilke områder av landet værvarslingsavdelingene i Oslo, Bergen, og Tromsø varsler for, og hvilke oppgaver de utfører, fra dag til dag.

Spesialkompetanse

Vervarslinga på Vestlandet har spesialkompetanse på maritim meteorologi og bølgevarsling, og har utarbeider derfor også vær- og bølgevarsler i forbindelse med petroleumsvirksomheten i Nordsjøen, Norskehavet, og Barentshavet.

Avdelingen skal også bistå ulike offentlige instanser under kriser ved for eksempel oljesøl på havet, og redningsaksjoner til havs døgnet rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nilsen, Y., & Vollset, M. (2016). Vinden dreier. Meteorologiens historie i Norge. Oslo: Scandinavian Academic Press.

Faktaboks

Vervarslinga på Vestlandet
Næringskode(r)
72.190 Annen forskning og annet utviklingsarbeid innen naturvitenskap og teknikk

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg