Tor Harold Percival Bergeron

Faktaboks

Tor Harold Percival Bergeron
Uttale
bærʃerˈåŋ
Født
1891
Død
1977

Meteorologi. Miljøet rundt professor Vilhelm Bjerknes i Bergen i årene like etter den første verdenskrig, den såkalte Bergensskolen, gjorde viktige nyvinninger innenfor meteorologifaget. Bildet viser sentrale skikkelser i Bergensskolen, fra venstre: Tor Bergeron, Halvor Solberg, Vilhelm Bjerknes, Harald Sverdrup, Jacob Bjerknes, Sverre Petterssen og Carl Ludvig Schreiner Godske.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tor Harold Percival Bergeron var en svensk meteorolog. Han kom i 1922 til Bergen hvor han samarbeidet med Vilhelm Bjerknes, Jacob Bjerknes og Halvor Solberg. Dette samarbeidet resulterte i flere banebrytende avhandlinger om luftmasser og fronter, arbeider som dannet grunnlaget for en fysikalsk og konstruktiv måte å forutsi værutviklingen på (se Bergensskolen).

Bergeron ble dr.philos. i Oslo i 1928 og virket som værvarsler i Oslo frem til 1935, da han flyttet tilbake til Sverige. I 1946 ble han professor i meteorologi i Uppsala.

I 1935 fremsatte Bergeron en teori for utløsning av nedbør fra skyer, iskrystallteorien, som kom til å danne grunnlaget for den moderne skyfysikk (se nedbør). Bergeron studerte også detaljene i nedbørens fordeling og viste med et meget tett nett av nedbørmålere at fordelingen avhenger sterkt av selv små uregelmessigheter i terrenget. Bergeron mottok flere æresbevisninger og var blant annet medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg