Jørn Hurum

Faktaboks

Jørn Hurum

Jørn Harald Hurum

Født
4. november 1967
Jørn Hurum (nr. tre fra høyre) under utgraving i steinlag fra tidlig trias på Svalbard.
Hurum
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Jørn Hurum er en norsk paleontolog. Fra 2004 har han ledet utgravninger av en spektakulær fauna av svaneøgler og fiskeøglerSvalbard.

Dette prosjektet har ført til innsamling av flere titalls store og godt bevarte skjeletter, tallrike forskningsartikler og stor medieoppmerksomhet. Særlig ble det oppstuss om «Monsterøgla» Pliosaurus funkei, en 10-13 meter lang pliosaur (se svaneøgler), en av de aller største marine øgler man noengang har funnet.

Formidling

Hurum er kjent som en dyktig formidler av paleontologisk populærvitenskap og har mottatt flere priser for dette, bl.a. Universitetet i Oslos formidlingspris i 2001. Han er forfatter av en rekke illustrerte barnebøker om fossiler og utdødde dyr.

I 2009 presenterte Hurum sammen med andre forskere Ida, et 47 millioner gammelt primatfossil, som en forløper til nålevende aper og mennesker.

Bakgrunn

Jørn Hurum er professor ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo og har særlig jobbet med virveldyrpaleontologi. Han tok hovedfag (cand. scient.) i 1993 og doktorgrad i 1997.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg