Ida er et 47 millioner år gammelt fossil, funnet i Messel sør for Frankfurt i Tyskland i 1983 og kjøpt av Naturhistorisk museum i Oslo i 2007.

En forskergruppe ledet av paleontologen Jørn H. Hurum har beskrevet fossilet og konkludert med at Ida er lemuraktig, men tilhørte en gruppe primitive primater, de adapiforme primatene. Ida representerer derfor ifølge forskergruppen en gruppe primitive primater som viser vei mot antropoidene, den gren av evolusjonens tre som mennesket hører til. Se ekte aper.

Ida er ca. 60 cm lang, med en lang hale. Skjelettet er 95 % komplett og viser at det var en hunn som fortsatt hadde melketenner, og dermed var omtrent 9 måneder gammel da hun døde. Skjelettet viste at hun hadde brukket den ene hånden flere uker før hun døde, og derfor neppe kunne klatre i trærne.

Fossilet har generert mye diskusjon om nøyaktig hvor på primatenes stamtre det hører hjemme, men er uansett den suverent best bevarte fossile primaten noensinne funnet, og viser en mengde interessante funn om hvordan dyret levde.

Fossilens navn Ida er etter datteren til Jørn H. Hurum.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.