Fossilen Ida
Fossilet Ida fikk mye medieoppmerksomhet da funnet ble lansert i 2009.
Fossilen Ida
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ida er et 47 millioner år gammelt fossil, funnet i Messel sør for Frankfurt i Tyskland i 1983 og kjøpt av Naturhistorisk museum i Oslo i 2007.

Faktaboks

Etymologi
Darwinius, navngitt til ære for Charles Darwin på hans 200-års dag. Massilae, latinsk form av funnstedet Messel i Tyskland.
Også kjent som
Darwinius massilae

En forskergruppe ledet av den norske paleontologen Jørn H. Hurum beskrev fossilet og konkluderte med at Ida er lemuraktig, men tilhørte en gruppe primitive primater, de adapiforme primatene. Ida representerer derfor ifølge forskergruppen en gruppe primitive primater som viser vei mot antropoidene, den gren av evolusjonens tre som mennesket hører til.

Beskrivelse

Ida er cika 60 cm lang, med en lang hale. Skjelettet er 95 prosent komplett og viser at det var en hunn som fortsatt hadde melketenner, og dermed var omtrent ni måneder gammel da hun døde. Skjelettet viste at hun hadde brukket den ene hånden flere uker før hun døde, og derfor neppe kunne klatre i trærne.

Betydning

Fossilet genererte mye diskusjon om nøyaktig hvor på primatenes stamtre det hører hjemme, men er uansett den suverent best bevarte fossile primaten noensinne funnet, og viser en mengde interessante funn om hvordan dyret levde.

Navn

Fossilets navn Ida er etter datteren til Jørn H. Hurum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg