Faktaboks

Jáchym Topol
Født
4. august 1962, Praha, Tsjekkia (den gang Tsjekkoslovakia)
Jáchym Topol i 2019
Jáchym Topols forfatterskap er sentralt i tsjekkisk samtidslitteratur. Det spenner over dikt, sangtekster, reportasjer, essays og flere kritikerroste romaner.
Av .

Jáchym Topol er en tsjekkisk forfatter.

Før Fløyelsrevolusjonen i 1989 var Topol aktiv i det kulturelle undergrunnsmiljøet omkring Charta 77, og herfra hentet han inspirasjon til sine dikt som ble gitt ut som Miluju tě k zbláznění (Jeg elsker deg til vanvidd) i 1991. Fra 1985 til 1993 var han redaktør av tidsskriftet Revolver Revue, der en ny tsjekkisk litterær generasjon debuterte. Under Fløyelsrevolusjonen var han med til å grundlegge ukemagasinet Respekt (Respekt).

Hans store eksperimenterende og fabulerende roman Sestra (Søster, 1994) ansees som den viktigste tsjekkiske samtidsromanen fra 1990-årene. Han har også virket som oversetter, journalist, debattør, forfatter av sangtekster til rockband og formidler av ikke-europeiske litterære tradisjoner.

norsk finnes romanene Nattarbeid (2001, originaltittel Noční práce, norsk oversettelse 2007), Å gurgle tjære (2005, originaltittel Kloktat dehet, norsk oversettelse 2009) og Gjennom et kaldt land (2009, originaltittel Chladnou zemí, norsk oversettelse 2010). Alle disse tre romanene kretser om spørsmålet: Hva er senvirkningene av møtet med det onde, særlig som utløst av de dramatiske og voldelige begivenhetene i det 20. århundre? I de to første romanene er det invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968 som står i sentrum, mens Gjennom et kaldt land tematiserer folkemordet på jødene under andre verdenskrig i Tsjekkoslovakia og den nazistiske og stalinistiske terroren i Belarus.

For Gjennom et kaldt land mottok Topol Jaroslav Seifert-prisen, Tsjekkias mest prestisjetunge litteraturpris.

I 2017 utga Topol romanen Citlivý člověk (Et følsomt menneske). Romanen – og hans samlede verk – innbragte ham samme år den tsjekkiske stats litteraturpris. Citlivý člověk ble filmatisert i 2023.

Novellen Anděl (Engel, 1995) er filmatisert som Anděl exit (2000).

Topol er sønn av forfatteren Josef Topol og bror til komponisten, pianisten og forfatteren Filip Topol (1965–2013).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg