Ivo de Figueiredo, norsk historiker, forfatter og kritiker. Han har gitt ut Fredrikstad bys historie VI – mot et nytt årtusen 1964–1993 (1999). Videre har han publisert en rekke fagartikler om okkupasjonstiden, Nasjonal Samling og det norske rettsoppgjøret. For biografien Fri Mann. Johan Bernhard Hjort – en dannelseshistorie (2002) mottok han Brageprisen 2002 (Faglitteratur). Denne velskrevne biografien har fengslende innfallsvinkler til historien om Norge på 1900-tallet.

Henrik Ibsen. Mennesket (2006) er første bind (av to) om Henrik Ibsens liv. Annet bind – Masken – utkom i 2007. I dette bindet følger vi Ibsen fra han forlater Roma i 1868 til hans død i Kristiania i 1906. Begge bindene har fått strålende kritikker.

Slipp meg. En bok om Henrik Ibsen (2006, illustrert med fotografier av Jo Michael de Figueiredo) er en faktabok for ungdom. Her gjenfortelles og problematiseres fem av Ibsens skuespill. Støv. En bok om Henrik Wergeland (2008, illustrert med fotografier av J. M. de Figueiredo) er også en lettlest og kunnskapsrik faktabok for ungdom.

Figueiredo har også mottatt kritikerros for Mysteriet Ingeborg Køber. En sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord ( 2010).

Hovedlærer ved Aschehoug og Universitetsforlagets forfatterskole for sakprosa, som startet høsten 2008. Også anmelder for sakprosa i Aftenposten.

Anbefalt lenke

Aschehougs forfatterside om Ivo de Figueiredo

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.