Ivo de Figueiredo er en norsk historiker, forfatter og kritiker, med hovedfag i historie fra 1994. Han har gitt ut Fredrikstad bys historie VI – mot et nytt årtusen 1964–1993 (1999). Videre har han publisert en rekke fagartikler om okkupasjonstiden, Nasjonal Samling og det norske rettsoppgjøret. For biografien Fri Mann. Johan Bernhard Hjort – en dannelseshistorie (2002) mottok han Brageprisen i 2002 (Faglitteratur). Denne velskrevne biografien har fengslende innfallsvinkler til historien om Norge på 1900-tallet.

Henrik Ibsen. Mennesket (2006) er første bind (av to) om Henrik Ibsens liv. Annet bind – Masken – utkom i 2007. I dette bindet følger vi Ibsen fra han forlater Roma i 1868 til hans død i Kristiania i 1906. Begge bindene har fått strålende kritikker.

Slipp meg. En bok om Henrik Ibsen (2006, illustrert med fotografier av Jo Michael de Figueiredo) er en faktabok for ungdom. Her gjenfortelles og problematiseres fem av Ibsens skuespill. For denne boken mottok han i 2006 Kultur- og kirkedepartementets fagbokpris for barne- og ungdomslitteratur.

Støv. En bok om Henrik Wergeland (2008, illustrert med fotografier av J. M. de Figueiredo) er også en lettlest og kunnskapsrik faktabok for ungdom. Også for denne mottok forfatteren Kultur- og kirkedepartementets fagbokpris for barne- og ungdomslitteratur.

Figueiredo har også mottatt kritikerros for Mysteriet Ingeborg Køber. En sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord (2010).

I ord/kjøtt: Norsk scenedramatikk 1890-2000 tar han for seg de viktigste tekstene i norsk dramatikk, og setter dem i en litteratur- og teaterhistorisk sammenheng.

En fremmed ved mitt bord. Familiefortelling (2016) er historien om Ivo de Figueiredos slekt på farssiden. Figueiredos far ble født på Zanzibar som sønn av indiskættede foreldre fra den portugisiske kolonien Goa. Jakten på farens opprinnelse kan også leses som en undersøkelse av Figueiredos eget og til dels problematiske forhold til faren.

I 2017 ble det kjent at Ivo de Figueiredo har fått i oppdrag å skrive en ny biografi om kunstneren Edvard Munch. Den skal etter planen utkomme i 2022.

Ivo de Figueiredo er også tilknyttet Morgenbladet som litteraturanmelder. Han er hovedlærer ved Aschehoug og Universitetsforlagets forfatterskole for sakprosa, som startet høsten 2008.

Han mottok i 2016 Språkrådets pris for fremragende bruk av norsk i sakprosa (Språkprisen).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.