Køber-saken var en rettssak som vakte betydelig oppmerksomhet i Norge i 1930-årene. Byfogd i Fredrikstad, Ludvig Dahl, omkom i 1934 under bading på Hankø. Det eneste øyenvitnet var hans datter, Ingeborg Køber. Dahls ulykkesforsikring på 60 000 kroner ble utbetalt til hans etterlatte.

Dahl og hans familie var kjent som ivrige spiritister, og Ingeborg Køber var medium under seansene. Da det ble kjent at Dahls død var forutsagt ved flere seanser, sendte høyesterettsdommer Thomas Bonnevie en fremstilling av saken til påtalemyndigheten: Han hevdet at sterke indisier forelå for at Dahls død var blitt voldt ved handlinger foretatt av Ingeborg Køber i transe. Hun begjærte rettslig etterforskning, men saken ble etter forhør henlagt av påtalemyndigheten mai 1935.

I oktober 1935 erkjente Dahls enke, som hadde vært kasserer ved byfogdembetet, å ha underslått ca. 60 000 kr. Hun døde kort tid etter. Riksadvokaten besluttet å gjenoppta etterforskningen. Ingeborg Køber ble i 1936 siktet for å ha voldt sin fars død, subsidiært for medvirkning til selvmord og forsikringsbedrageri. Saken ble henlagt i 1937 fordi riksadvokaten ikke fant beviset tilstrekkelig. En søknad fra Ingeborg Køber om billighetserstatning ble avslått av Stortinget i 1939.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg