Ida Eva Neverdahl

Faktaboks

Ida Eva Neverdahl

Ida Eva Margrethe Neverdahl

Født
28. september 1993, Stavanger
Ida Eva Neverdahl.
.

Artikkelstart

Ida Eva Neverdahl er en norsk tegneserieskaper og illustratør fra Stavanger som har gitt ut både internett- og stripeserier, tegneserienoveller og lengre verk. Hun er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

Neverdahl stilte ut egne tegneserier på Café Sting i Stavanger som 14-åring og kom på tredjeplass i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2009 med stripeserien Klask. Året etter fikk hun sitt store gjennombrudd med den engelskspråklige internettserien Like an Artist, som ble et viralt fenomen i 2010. Serien kan være den mest leste og oversatte norske tegneserien noensinne – den er delt over én million ganger på nettet.

Like an Artist er en poetisk tegneserie om kunstformens muligheter. Den leses ovenfra og nedover, og den ble oversatt til spansk, fransk, tysk, polsk, japansk, makedonsk, slovensk og russisk. Den ledende amerikanske tegneserieviteren Scott McCloud la ut serien på sin blogg, og han har siden vist den frem i sine foredrag om tegneserier og visuell kommunikasjon verden rundt.

Stripeserier og reiseskildringer

«Gelé» (Kick Ass Comics/Minuskel forlag 2016).
.

I 2011 kom Neverdahl på femteplass i Dagbladets tegneseriekonkurranse med den surrealistiske stripeserien Gelé, som siden 2012 har hatt fast plass i Nemi-heftet.

I 2013 debuterte hun i bokform med Moskva Jippi Forlag, et samarbeid med Øystein Runde, som er oversatt til polsk og engelsk. Moskva er på overflaten en reiseskildring fra en russisk tegneseriefestival, men det er også en fortelling om det umiddelbare vennskapet som oppstår mellom den ekstroverte Runde og den mer introverte Neverdahl. I løpet av Moskva-helgen oppstår et kunstnerisk «vi», med en dragning mot absurd humor og totalitære stater. Duoen viste god evne til å komme ukjente folk innpå livet i rekordfart, kombinert med en interesse for å fantasere om omgivelsene, som når Neverdahl drømmer om å adoptere russisk politi og omskape dem til enhjørninger. Duoen fulgte opp med et nytt reisebrev i tegneserieform, Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt? (2017).

I 2016 kom en samling av Gelé i bokform, fulgt opp av I'm a girl, it's fantastic (2017), en samling med fire tegneserienoveller laget over tre år, som ble nominert til Årets tegneserie. Boken Jojo (2018) samlet stripeserien av samme navn fra Norsk Barneblad, og ble fulgt opp av Jellyvamps (2019), et utvalg av serien med samme navn fra Neverdahls Instagram-konto, pakket inn i en ny rammefortelling.

I 2020 kom Floke: Ein fredeleg fyr i ei vill vikingverd, en barne- og ungdomsserie med Neverdahls originale vri på norrøn mytologi, etterfulgt av Floke 2: Inn i skrømtskogen (2021). Trilogien ble fullført med Floke 3: Verdas ende høsten 2022.

I 2021 kom også enutvidet versjon av en tegneserie Neverdahl laget på en såkalt 24-timers challenge i 2020, der målet er å lage en 24-siders tegneserie på 24 timer. Utgangspunktet for Lugubra (2021) er sexy slåssing, med inspirasjon fra femdom-kunstneren Namio Harukawa og show-wrestling.

Neverdahl har også hatt serier på trykk i Pondus-bladet, VG, Stavanger Aftenblad og amerikanske Vice Magazine, og har illustrert barnebøker som Susanne Våland Pedersens Røverhistorier (2011) og Marit Hoem Kvams Filiokus og Blåmann-Klåmann (2012).

Bibliografi

  • Moskva (Jippi forlag, 2013, med Øystein Runde)
  • Gelé (Kick Ass Comics/Minuskel forlag, 2016)
  • I'm a girl, it's fantastic (Jippi forlag, 2017)
  • Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt? (Jippi forlag, 2017, med Øystein Runde)
  • Jojo (Samlaget, 2018)
  • Jellyvamps (Gyldendal, 2019)
  • Floke: Ein fredeleg fyr i ei vill vikingverd (Samlaget, 2020)
  • Lugubra (Træsh forlag, 2021)
  • Floke 2: Inn i skrømtskogen (Samlaget, 2021)
  • Floke 3: Verdas ende (Samlaget, 2022)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg