Nemi, norsk tegneserie, skrevet og tegnet av Lise Myhre (f. 1975), het opprinnelig Den svarte siden. Første gang publisert i bladet Larsons gale verden 1997, senere i flere aviser, bl.a. Dagbladet, eget hefte i albumformat siden 2000. I tillegg kommer flere julealbum og ti bøker (inntil 2014).

Nemi er en av de mest populære norske tegneseriene. Hovedpersonen Nemi Montoya er en ung, moderne, blek og sortkledd kvinne, som har sans for gothkulturen, hard musikk, øl i mørke barer og kjekke, tatoverte gutter. En annen viktig person i serien er Nemis bestevenninne, den blåhårede, lett romantiske og naive Cyan. I 2010 dukket Grimm opp, som ble Nemis kjæreste og samboer en periode.

Serien foregår i et ungt og urbant miljø med en usunn livsstil og kompliserte forhold mellom sarkastiske mennesker, det hele sett fra et jenteperspektiv. I 2001 kom goth-/hardrock-samleplaten Nemi - The Soundtrack.

Serien er oversatt til engelsk, svensk, finsk, dansk, tysk, spansk, bulgarsk og italiensk, og er på det meste blitt syndikert i rundt 150 aviser og nettsteder. I 2003 ble det utgitt et Nemi-julehefte på samisk, og det finnes også piratoversettelser til polsk og russisk. Serien er samlet kronologisk i bokform, hittil tolv utgivelser (2016). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.