Logo Jippi forlag. Gjengitt med tillatelse

Forresten nr. 1, 1995

Jippi Forlag. Begrenset gjenbruk

Mjau Mjau nr. 11, av Jason. 

Jason/Jippi Forlag. Begrenset gjenbruk

Jippi Forlag, norsk tegneserieforlag, etablert i 1997 av sjefredaktør Erik Falk, økonomiansvarlig Per Jørgen Olsen og tegneserieskaper Jens Kjartan Styve. Forlaget og antologien Forresten ble et samlingspunkt for en generasjon serieskapere fra Oslo, Bergen og Trondheim, og forlaget har vært svært viktig for utviklingen av norske tegneserier. Flere generasjoner serieskapere har fått en mulighet til å eksperimentere med mediet og gi ut egne prosjekter. Per desember 2014 har Jippi gitt ut 163 hefter og bøker.

Forlagets røtter ligger i tre forskjellige tegneseriefanziner: Kraftig Kost, drevet av Erik Falk i Oslo, Fantazine, drevet av blant andre Roy Søbstad og Ronny Haugeland i Kristiansand, og Smittsomt Gjesp, utgitt av Jens K. Styve i Bergen. I 1995 ble Falk og Styve enige med Gateavisa om å gi ut antologien Forresten som "Gateavisas tegneserieekstra", med bidrag fra alle de nevnte serieskaperne og flere andre. Etter to numre skilte Forresten-redaksjonen lag med Gateavisa på grunn av redaksjonelle uenigheter, og siden 1997 er Forresten gitt ut på Jippi Forlag. 

De første årene dominerte en miks av særnorsk bardiskrealisme, klassisk undergrunn og humoristisk surrealisme, utgivelsene til Jippi. Etter Forresten utvidet Jippi med solohefter som Styves finnfinnfinn, Jasons Mjau Mjau, Rune Borviks Fia Mia, Tor Ærligs Evig ung, samt utgivelser fra Haugeland, Søbstad, Tore Strand Olsen, Sven Tveit og Jarle Grinde. 

Samtidig fungerte Forresten som en rekrutteringsplass for stadig nye serieskapere, og med hjelp av Norsk kulturråds produksjonsstøtte for tegneserier har Jippi utgitt en lang rekke interessante tegneseriehefter og -bøker fra navn som Odd Henning Skyllingstad, Flu Hartberg, Henry Bronken, Inga Sætre, Øystein Runde, Martin Ernstsen, Sigbjørn Lilleeng, Esben S. Titland, Øyvind Lauvdahl, Lene Ask, Kristian Hammerstad, Fedor Sapegin og Karstein Volle. De fleste av Jippi-seriene er myntet på et voksent publikum, men forlaget har også gitt ut barneserier. Bjørn Ouslands adapsjoner av norske folkeeventyr, Mumle Gåsegg (1999), Soria Moria Slott (2000) og Grimsborken (2002), vant en rekke priser

I Forresten er flere utenlandske serieskapere blitt presentert, samtidig som forlaget har vært flinke til å knytte til seg talentfulle innflyttere til Norge: Rui Tenreiro er opprinnelig fra Mosambik, Andrew Page fra England, Max Estes fra USA, Manuele Fior fra Italia og Xueting Yang fra Kina. I tillegg har Jippi gitt ut Værverk (2009) og Dei samlar seg, dyra (2011) av amerikaneren Jim Woodring. 

Den opprinnelige utgivelsesfilosofien til Jippi var å gi ut tegneseriehefter som kostet det samme som en halvliter øl på puben, men i 2000-årene har heftene tapt terreng til fordel for mer påkostede og omfangsrike bøker, en tendens som har vært tydelig i tegneseriebransjen på verdensbasis. Høsten 2013 gikk selv Forresten vekk fra hefteformatet, og er siden nummer 27 blitt utgitt som en årlig bok. Forlagets bestselgere er Jasons utgivelser, samt Lene Asks Hitler, Jesus og farfar (2006), som blant annet ble delt ut til alle husstander i Rogaland.

Utgivelser fra Jippi Forlag har vunnet Sproing-prisen for beste norske tegneserie fem ganger siden 1997, samt Årets tegneserie i 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.