Øystein Runde

Faktaboks

Øystein Runde
Født
14. desember 1979, Ulsteinvik
Øystein Runde
Av .
Soga om Olav Sleggja
Av .
Henrik Ibsen i De fire store
Av .

Artikkelstart

Øystein Runde er en tegneserieskaper, filmskaper og skribent fra Ulsteinvik. Han har utmerket seg med å leke med genrer, norsk historie og kultur. Der de fleste norske tegneserier holder seg innenfor humor og sosialrealisme, har Runde laget norske superhelter, retrofuturisme, steampunk, moderniserte folkeeventyr, reportasje og vikingaction.

Debut

Runde ble først lagt merke til da han vant stripekonkurransen til ungdomsbladet Spirit i 2001 med serien Rundetid (samlet i 2008), enkelt tegnet med fyrstikkmennesker i rollene. I 2004 skapte han superheltserien Bjartmann (samlet i 2012), som påskudd for å fortelle om klassefester, ungdomsforelskelse og pubertet i Ulsteinvik, samtidig som han tegnet den groteske serien Margarin (samlet i 2006), mens manus ble skrevet i samarbeid med Kristopher Schau.

Litterære superhelter

I 2006 kom Futen (samlet i 2015), tegnet av Knut André Solberg, der Runde utforsket møtet mellom amerikansk superheltmytologi og norske eventyrtradisjoner i form av skattefuten Mikael. Året etter gjorde han noe lignende med «de fire store» i norsk litteraturhistorie, der Henrik Ibsen, Alexander Kielland, Jonas Lie og Bjørnstjerne Bjørnson utgjør Norges siste skanse i kamp mot overnaturlige krefter som troll og zombier i fire De fire store-utgivelser: Når de døde våkner (2007, vinner av Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris), Bukk fra luften, bukk fra bunnen, Obstfelder er forsvunnen (2010), De fire store: Julen 1898 (julehefte, 2011) og Hvem drepte Ibsen? (2016). De to første ble tegnet av Geir Moen, de to andre tegnet Runde selv.

Sagatradisjon

Runde tegnet også Soga om Olav Sleggja (2009), delvis inspirert av Frank Miller og den japanske samuraiserien Lone Wolf and Cub; en blodsprutende vikingaction om en trell som får i oppdrag av Olav Tryggvason å drepe kongens halvbror. I 2018 fulgte han opp sagaen om Olav Sleggja med Berserk, en tegneserie på 120 sider.

Barnelitteratur

Runde debuterte som barnebokforfatter med Elefanten Tommy (2012), som han også illustrerte.

Prosa og faktabok

I 2013 brøt han igjen ny mark med den fabulerende tegneseriereportasjen Moskva, i samarbeid med Ida Eva Neverdahl, om deres besøk på en russisk tegneseriefestival i skyggen av Vladimir Putins regime. Serien ble utgitt på polsk og engelsk året etter, i noe lengre versjoner. Duoen fulgte opp med et nytt reisebrev i tegneserieform, Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt? (2017).

Med Stamceller: Kroppens superhelter (2017) ga Runde ut sin første faktabok, en illustrert utgivelse med flere tegneseriesekvenser som blant annet tok for seg arbeidet stil tannkirurg og stamcelleforsker Cecilie Gjerde.

Film

Runde har også skrevet manus og vært medregissør på skrekkfilmen Julebukk (2015).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg