Øystein Runde, tegneserieskaper, filmskaper og skribent fra Ulsteinvik. Han har utmerket seg med å leke med genrer, norsk historie og kultur. Der de fleste norske tegneserier holder seg innenfor humor og sosialrealisme, har Runde laget norske superhelter, retrofuturisme, steampunk, moderniserte folkeeventyr, reportasje og vikingaction.

Runde ble først lagt merke til da han vant stripekonkurransen til ungdomsbladet Spirit i 2001 med serien Rundetid (samlet i 2008), enkelt tegnet med fyrstikkmennesker i rollene. I 2004 skapte han superheltserien Bjartmann (samlet i 2012), som påskudd for å fortelle om klassefester, ungdomsforelskelse og pubertet i Ulsteinvik, samtidig som han tegnet den groteske serien Margarin (samlet i 2006), mens manus ble skrevet i samarbeid med Kristopher Schau.

I 2006 kom Futen (samlet i 2015), tegnet av Knut André Solberg, der Runde utforsket møtet mellom amerikansk superheltmytologi og norske eventyrtradisjoner i form av skattefuten Mikael. Året etter gjorde han noe lignende med «de fire store» i norsk litteraturhistorie, der Henrik Ibsen, Alexander Kielland, Jonas Lie og Bjørnstjerne Bjørnson utgjør Norges siste skanse i kamp mot overnaturlige krefter som troll og zombier i fire De fire store-utgivelser: Når de døde våkner (2007, vinner av Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris), Bukk fra luften, bukk fra bunnen, Obstfelder er forsvunnen (2010), De fire store: Julen 1898 (julehefte, 2011) og Hvem drepte Ibsen? (2016). De to første ble tegnet av Geir Moen, de to andre tegnet Runde selv.

Runde tegnet også Soga om Olav Sleggja (2009), delvis inspirert av Frank Miller og den japanske samuraiserien Lone Wolf and Cub; en blodsprutende vikingaction om en trell som får i oppdrag av Olav Tryggvason å drepe kongens halvbror. I 2018 fulgte han opp sagaen om Olav Sleggja med Berserk, en tegneserie på 120 sider.

Runde debuterte som barnebokforfatter med Elefanten Tommy (2012), som han også illustrerte.

I 2013 brøt han igjen ny mark med den fabulerende tegneseriereportasjen Moskva, i samarbeid med Ida Eva Neverdahl, om deres besøk på en russisk tegneseriefestival i skyggen av Vladimir Putins regime. Serien ble utgitt på polsk og engelsk året etter, i noe lengre versjoner. Duoen fulgte opp med et nytt reisebrev i tegneserieform, Hvordan kan Los Angeles knuse hjertet mitt? (2017).

Med Stamceller: Kroppens superhelter (2017) ga Runde ut sin første faktabok, en illustrert utgivelse med flere tegneseriesekvenser som blant annet tok for seg arbeidet stil tannkirurg og stamcelleforsker Cecilie Gjerde.

Runde har også skrevet manus og vært medregissør på skrekkfilmen Julebukk (2015).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.