Haug kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Haug kirke er en kirke i Ringerike kommune i Buskerud fylke. Den hører til i Haug sokn i Ringerike prosti. Kirken er en del av Tunsberg bispedømme og forvaltes av Ringerike kirkelige fellesråd.

Kirken er steinkirke og ble oppført på 1200-tallet. I 1962-1963 ble kirken restaurert under ledelse av arkitekt Bjarne Hvoslef. Kirken har 250 sitteplasser og har vernestatus som automatisk fredet.

Kirkegården er fra middelalderen og har blitt utvidet flere ganger. Øst for kirken ligger et gravkapell.

Historie

Haug kirke er restaurert og ombygget flere ganger siden den ble oppført. I Universitetets oldsaksamling er det oppbevart et krusifiks fra middelalderen som stammer fra kirken.

På 1600-tallet var kirken i dårlig forfatning, og i 1712 ble den restaurert. Blant annet ble koret utvidet og skipet forlenget til dobbel størrelse. Etter tegninger av arkitekt N.S.D. Eckhoff ble skipet ble forlenget mot vest i 1872. Det ble også bygget nye murer på restene etter de gamle og reist et sakristi.

Under den omfattende restaureringen i 1960-årene ble både utvendige og innvendige veggflater fornyet. Galleriene langs syd- og nordveggen ble fjernet, og kirkerommet fikk tønnehvelvet himling. Benkene og prekestolen ble også fornyet.

Eksteriør

Kirken ble opprinnelig bygget av bruddstein. Den ble oppført med rektangulært skip og smalere kor, men etter restaureringen og utvidelsen i 1712 har nå koret samme bredde som skipet.

I 1962–1963 ble det satt inn nye vinduer i våpenhuset samtidig som flere gamle vinduer ble murt igjen. Skiferhellene på taket ble byttet ut med ny rød takstein. Tårnet fikk en ny dør mot sør.

Interiør

Prekestolen fra 1962 står ved nordveggen og har oppgang fra inne i koret. Den har sekskantet himling med fire fag. Den tredelte døpefonten i kleberstein er fra middelalderen, men ble restaurert i 1878.

Altertavlen fra 1878 er laget i renessansestil. Den har et stort oljemaleri av Axel Ender som viser døperen Johannessom døper Jesus i elven Jordan. Det gamle kirkeorgelet fra 1878 ble i 1964 byttet ut med et Jørgensen-orgel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg