Skarvheimen, høyfjellsområdene mellom Jotunheimen og Hardangervidda i Oppland (Vang), Buskerud (Hemsedal, Ål og Hol), Hordaland (Ulvik) og Sogn og Fjordane (Aurland og Lærdal). Området strekker seg fra sørsiden av Vangsmjøsa og Tyin i nord til Bergensbanen i sør, fra Hemsedal i øst til Flåmsdalen og veien Aurland–Lærdal i vest. Skarvheimen omfatter blant annet Filefjell, Hallingskarvet og Aurlandsdalen, samt store deler av Hemsedals-, Hallingdals-, Lærdals- og Aurlandsfjellene. Området har mange viktige fotturruter og hytter.

Skarvheimen er et ganske nytt navn, konstruert i første rekke som følge av fjellturismens behov for et enkelt, samlende navn på dette fjellområdet. Navnet er preget av at en rekke av de høye partiene i området har skarv som endeledd, for eksempel Hallingskarvet, Raudbergskarvet og Reineskarvet; sisteleddet er laget etter mønster av Jotunheimen, Stølsheimen, Trollheimen og flere andre fjellområder.

  • Grønvold, Svein: Skarvheimen : fra Bygdin og Tyin til Aurlandsdalen og Finse : fra hytte til hytte, 2001, isbn 82-7643-215-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.