Skarvheimen. Av . CC BY NC ND 2.0

Skarvheimen

Artikkelstart

Skarvheimen er høyfjellsområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda i Vang (Innlandet fylke), Hemsedal, Ål og Hol (Viken fylke) og Ulvik, Aurland og Lærdal (Vestland fylke). Området strekker seg fra sørsiden av Vangsmjøsa og Tyin i nord til Bergensbanen i sør, fra Hemsedal i øst til Flåmsdalen og veien Aurland–Lærdal i vest.

Faktaboks

Også kjent som

Nordfjella

Skarvheimen omfatter blant annet Filefjell, Hallingskarvet og Aurlandsdalen, samt store deler av Hemsedals-, Hallingdals-, Lærdals- og Aurlandsfjellene. Området har mange viktige fotturruter og hytter.

Skarvheimen er et ganske nytt navn, konstruert i første rekke som følge av fjellturismens behov for et enkelt, samlende navn på dette fjellområdet. Navnet er preget av at en rekke av de høye partiene i området har skarv som endeledd, for eksempel Hallingskarvet, Raudbergskarvet og Reineskarvet; sisteleddet er laget etter mønster av Jotunheimen, Stølsheimen, Trollheimen og flere andre fjellområder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grønvold, Svein: Skarvheimen : fra Bygdin og Tyin til Aurlandsdalen og Finse : fra hytte til hytte, 2001, isbn 82-7643-215-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg