Faktaboks

Skarvheimen

Nordfjella

Skarvheimen er høyfjellsområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda i Vang (Innlandet fylke), Hemsedal, Ål og Hol (Buskerud fylke) og Ulvik, Aurland og Lærdal (Vestland fylke). Området strekker seg fra sørsiden av Vangsmjøsa og Tyin i nord til Bergensbanen i sør, fra Hemsedalsfjella i øst til Flåmsdalen og veien Aurland–Lærdal i vest.

Skarvheimen omfatter blant annet Filefjell, Hallingskarvet og Aurlandsdalen, samt store deler av Hemsedals-, Hallingdals-, Lærdals- og Aurlandsfjellene. Området har mange viktige fotturruter og hytter. Høyest når fjellene i sør med Hallingskarvet (Folarskarnut; 1933 meter over havet) og i nord med Høgeloft (1920 meter over havet) og Ranastongi (1900 meter over havet). Sentralt i Skarvheimen ligger Raudebergskarvet med 1819 meter over havet.

Navnet

Betegnelsen Skarvheimen er av ganske ny dato. Det kom i bruk midt på 1990-tallet etter en navnekonkurranse – initiert av Den Norske Turistforening – som følge av fjellturismens behov for et enkelt, samlende navn på dette fjellområdet. Navnet er preget av at en rekke av de høye partiene i området har skarv som endeledd, og det skal være 18 eksempler på slike navn i området; i tillegg til Hallingskarvet og Raudebergskarvet blant annet Storebottskarvet, Veslebotnskarvet og Reineskarvet. Sisteleddet i Skarvheimen er laget etter mønster av Jotunheimen, Stølsheimen, Trollheimen og flere andre fjellområder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grønvold, Svein: Skarvheimen : fra Bygdin og Tyin til Aurlandsdalen og Finse : fra hytte til hytte, 2001, isbn 82-7643-215-8

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg