Raggsteindalen Høyfjellstue.

Raggsteindalen Høyfjellstue.

Artikkelstart

Raggsteindalen Høyfjellstue er en privat betjent turisthytte i Raggsteindalen i Skarvheimen. Den ligger ved ved Faugelifjorden i sørvestenden av Strandavatnet i Hol kommune i Viken fylke; 989 meter over havet.

Det er sommervei til turisthytta som ligger like ved grensen til Hallingskarvet nasjonalpark, og fra Raggsteindalen er det merkede sommerruter til Finse, Geiterygghytta og Haugastøl. Ved påsketider er det i tillegg merket skiruter til Storestølen og Iungsdalshytta.

Historikk

I Raggsteindalen har det vært stølsdrift i hvert fall fra 1746, og mot slutten av 1800-tallet kom de første turistene til området for å bestige Hallingskarvet. Turismen økte etter at Bergensbanen kom i drift i 1909. I 1922 bestemte derfor DNT at Lars P. Villand skulle få et tilskudd til å innrette et nattekvarter i Raggsteindalen. Turisthytta sto ferdig i 1923 et stykke oppe i dalen. Dessverre brant den ned til grunnen i 1931. Lars bygde den opp igjen, men nede ved innsjøen denne gangen. Der er den utvidet flere ganger og har nå vel 80 sengeplasser. Familien Villand drev turisthytta i Raggsteindalen gjennom fire generasjoner frem til 2020. Da ble anlegget solgt og det åpner på ny i 2022.

Navnet

Raggstein betyr en stor stein som det vokser lav på. Steinen lå visstnok der turisthytta ble bygget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg