Ustaoset stasjon på Bergensbanen.

Artikkelstart

Ustaoset er en stasjon på Bergensbanen, i Hol kommune, Viken, ved østenden av Ustevatnet, mellom stasjonene Geilo og Haugastøl. Stasjonen ligger 264 kilometer fra Oslo, 215 kilometer fra Bergen og 991 meter over havet. Ved Ustaoset er det en større hyttegrend som vokste frem etter åpningen av Bergensbanen i 1909 og som i dag har vel 900 hytter, likeledes hoteller og andre overnattingssteder, men bare snaut 30 fastboende (2019).

Den vestlige og østlige delen av Bergensbanen ble koblet sammen ved Ustaoset i oktober 1907. Ustaoset er innkomststed for det årlige Skarverennet.

Navnet

Ustaoset er navnet på utløpet (oset) av Ustevatnet, men det er uklart om Usta opprinnelig er et innsjø- eller elvenavn. Navnet har muligens sammenheng med gammelhøytysk unst, 'gunst, velvilje' og norrønt ást, 'kjærlighet', og sikter til 'gunst fra velvillige vesener'. En annen tolkning bygger på at Usta inneholder en rot -us, 'brenne', i betydningen 'rykende, hastende, larmende'. Dette passer godt på et elvenavn; er det sjønavnet som er det primære, må det sikte til at sjøen er værhard.

Kart

Ustaoset
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg