Hadhramaut

Shibam er kjent for sine høye leirsteinsbygninger og kalles ofte "ørkenens Manhattan." Byen står på UNESCOs verdensarvliste.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Hadhramaut er en historisk region og et guvernement øst i Jemen. Området strekker seg fra Adenbukta i sør til ørkenområdet Rub' al-Khali og grensen til Saudi-Arabia i nord. Guvernementets største by og hovedstad er al-Mukalla.

Faktaboks

Uttale
hadhramˈaut
Også kjent som
Hadramawt

Natur

Området er hovedsakelig et høydeplatå oppbygd av sand- og kalkstein. I vest når dette opp i 1500 meter over havet, men det er lavere i øst og nord. Platået gjennomskjæres av mange periodevis tørrlagte elveleier (wadier), deriblant den 500 km lange Wadi Hadhramaut, som har mange oaser. Kysten er preget av sand- og fjellandskap.

Næringsliv

Hadhramaut er en viktig region for Jemens økonomi og står for store deler av landets oljeproduksjon. De høytliggende områdene er fruktbare og det dyrkes blant annet hvete, bygg, hirse, frukt, dadler og tobakk. Langs kysten drives det fiske og man finner også en del havne- og handelsbyer, først og fremst al-Mukalla. Fiskeprodukter, honning, lime og tobakk eksporteres fra området.

Historie

Hadhramaut var navnet på et oldtidskongedømme som var langt større enn det som i dag er guvernementet Hadhramaut. Riket strakk seg over dagens sørøstlige og østlige Jemen og Oman, og fikk sin rikdom fra produksjon og eksport av virak. Historien til dette kongedømmet er uklar, men det skal ha blitt annektert av det himjarittiske riket i på 200-tallet. Ruinene etter rikets hovedstad, Shabwa, ligger i dag i guvernementet Shabwa.

Hadhramaut er kjent for sin spesielle historiske arkitektur. 1500-tallsbyen Shibam, som står på UNESCOs verdensarvliste, kalles ofte «ørkenens Manhattan» og «verdens første skyskraperby» på grunn av sine høye leirsteinbygninger over flere etasjer. Noe av bebyggelsen i byen dateres helt tilbake til 800- og 900-tallet.

Fra midten av det 1800-tallet inngikk Hadhramaut i det britiske Adenprotektoratet. Etter selvstendighet fra Storbritannia i 1967 utgjorde regionen et guvernement i Sør-Jemen fra 1967 og deretter i et forent Jemen fra 1990.

Som et resultat av krigen i Jemen i 2015 har Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) fått en styrket tilstedeværelse i regionen. Al-Mukalla ble en periode okkupert av AQAP før gruppen ble drevet ut av byen i april 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg