al-Mukalla

Al-Mukalla er en by i Jemen og hovedstaden i guvernementet Hadhramaut. Byen ligger på kysten ved Adenbukta, cirka 480 km øst for Aden. Den er et viktig handelsknutepunkt for den østlige delen av landet.

Faktaboks

uttale:
mukˈalla

Næringsliv

Al-Mukalla er både en viktig handelshavn og en markedsplass for innlandet. Byen er et sentrum for fiskeindustrien og en eksporthavn for blant annet fiskeprodukter og tobakk. Båtbygging er også en viktig industri. Nordøst for byen ligger flyplassen, Riyan International Airport (RIA).

Historie

Al-Mukalla var lenge kun en liten fiskerlandsby, men utviklet seg etter hvert til en yrende havneby. Byen fikk først en større betydning etter den ble gjort til maktsenter for Qu'aiti-sultanene på 1800-tallet. Al-Mukalla ble hovedstad i sultanatet som strakk seg langs deler av kysten til Adenbukta og over store deler av Hadhramaut. Under Adenprotektoratet støttet Storbritannia Qu'aiti-sultanenes styre og de beholdt kontroll over byen frem til selvstendighet fra Storbritannia i 1967. Deretter ble sultanatet innlemmet i den selvstendige republikken Sør-Jemen og senere et samlet Jemen. Som hovedstad i guvernementet Hadhramaut forble al-Mukalla en viktig handelshavn.

Etter utbruddet av Krigen i Jemen i 2015 styrket Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) sin tilstedeværelse i området. Al-Mukalla ble en periode okkupert av AQAP før gruppen ble drevet ut av byen i april 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg