Jemen er en republikk, og grunnloven foreskriver valg på en lovgivende forsamling (parlament) og på president.

Som følge av krigen i Jemen, fra 2015, er det fastlagte politiske systemet satt ut av funksjon, og landet har i langt på vei opphørt å virke som en statsdannelse. Det er rivalisrende maktsentra i Sanaa og Aden. Den internasjonalt anerkjente regjeringen er fordrevet fra hovedstaden Sanaa, og presidenten har gått i eksil i Saudi-Arabia. Opprørsbevegelsen Houti kontrollerer en stor del av landet, inklusive hovedstaden. Ulike militsgrupper kjemper om kontrollen i det sørlige Jemen, inklusive Aden; noen av dem for løsrivelse.

Forfatning og politisk system

De to tidligere statene Nord-Jemen og Sør-Jemen ble i 1990 slått sammen til én statsdannelse. De hadde svært forskjellige politiske fundament. Begge var republikker; Sør-Jemen med et marxistisk styre. I henhold til den nye forfatningen av 1991 er Jemen en enhetsstatlig, arabisk og islamsk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for sju år og kan gjenvelges én gang. Den utøvende makt ligger hos presidenten, som utpeker statsministeren, som leder regjeringen. Presidenten er også øverstkommanderende for landets forsvar.

Den lovgivende makt er lagt til representanthuset (Majlis al-Nuwaab) med 301 medlemmer, og som velges i allmenne valg for en periode på seks år. I tillegg er det et konsultativt råd (shura) på 59 medlemmer, etablert i 1997. Medlemmene utpekes av presidenten. De to organene omtales til dels som to kamre i parlamentet, med det konsultative rådet som en form for overhus.

Jemen har et flerpartisystem, men politikken har vært dominer av to partier; Den allmenne folkekongressen og Islah-partiet.

Administrativt

Administrativt er Jemen inndelt i 20 provinser (guvernorater; muhafazat), samt hovedstadsområdet Sanaa.

Rettsvesen

Rettssystemet bygger på islamsk rett. I det tidligere Nord-Jemen var det også et stammebasert rettssystem som til en viss grad er blitt beholdt. Tilsvarende har rettssystemet også fått innflytelse fra Sør-Jemen, som baserte seg på engelsk common law, modifisert med elementer fra marxistisk rett.

Rettsystemet består av tre nivåer, med første instans på distriktsnivå og appelldomstoler på provinsnivå, samt høyesterett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg