De to tidligere statene Jemen og Sør-Jemen ble slått sammen 1990. Etter forfatningen av 1991, senest endret 2001, er Jemen en enhetsstatlig, arabisk og islamsk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for sju år og kan gjenvelges én gang. Den utøvende makt ligger hos presidenten, selv om regjeringen ledes av en statsminister. Presidenten er også militær øverstkommanderende. Lovgivende makt er lagt til representanthuset med 301 medlemmer, valgt i allmenne valg for seks år. I tillegg er det et konsultativt råd på 111 medlemmer, utpekt av presidenten.

Politikken domineres av to partier; den allmenne folkekongressen og det jemenittiske islah-partiet. Det første er størst og har sin basis i det tidligere teknokratisk-militært styrte, men tradisjonelt pregede, (Nord-)Jemen. Det har hatt presidenten siden samlingen. Islah-partiet har overtatt som det nest største etter at det gamle statsbærende partiet i det marxistisk pregede sør, Jemens sosialistiske parti, mistet mye av sin kraft etter Sør-Jemens løsrivelsesforsøk og borgerkrigen i 1994.

Administrativt er Jemen inndelt i 20 provinser (guvernorater), samt hovedstadsområdet Sana'a.

Rettssystemet bygger på islamsk rett. I det tidligere (Nord-)Jemen var det også et stammebasert rettssystem som til en viss grad er beholdt; tilsvarende har rettssystemet også fått innflytelse fra Sør-Jemen, som baserte seg på engelsk common law, modifisert med elementer fra marxistisk rett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.