Grimsey. Av . CC BY ND 2.0

Grimsey

Grímsey er en islandsk øy med landets nordligste punkt. Øya ligger omlag 40 kilometer nord for Islands nordvestlige fastland.
.
Lisens: CC BY NC 2.0
Lunde er en fugleart i alkefamilien. Den har svart overside og hvit underside, men hvite kinn og et meget stort, flerfarget nebb. Den hekker blant annet på Grimsey.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Grimsey har forekomster av de særegne basaltsøylene (Stuðlaberg).
Av .
Lisens: CC BY ND 3.0

Artikkelstart

Grímsey er en islandsk øy med landets nordligste punkt. Øya ligger om lag 40 kilometer nord for Islands nordvestlige fastland. Grímsey er 4,7 kilometer lang nord-sør og opptil 1,7 kilometer bred. Arealet er 5,3 kvadratkilometer. Øya er Islands nordligste bosatte område med 90 innbyggere (2015). Polarsirkelen gjennomskjærer Grímsey 600 meter sør for nordspissen. Eneste bosetning er fiskeværet Sandvík på sørvestkysten.

Navnet Grímsey er ifølge en legende etter en Grímur fra Sogn i Norge, som reiste dit med familien sin.

Geografi og miljø

Øya er oppbygd av vulkanske bergarter. Det er bratte klipper overalt, bortsett fra ved strandlinjen i sør. Høyeste punkt er 105 meter over havet.

Klimaet er relativt mildt, til tross for den høye nordlige breddegraden, på grunn av Golfstrømmen, som bringer varme vannmasser. Varmeste måned er august med gjennomsnittlig 10 0C. Høyeste målte lufttemperatur er 26 0C. Kaldeste måneder er februar og mars med gjennomsnittlig -6 0C.

Grímsey mangler trær, men vegetasjonen er rik og består av gressmyr, gresseng og mose. Det er cirka 1 million sjøfugler til sammen, blant annet alke og lunde, i opptil 100 meter høye fuglefjell. Det eneste pattedyret er isbjørn, som opptrer på øya av og til. Det er flere kommersielt viktige fiskearter.

Folk og samfunn

Grímsey har båtforbindelse til Dalvík på fastlandet tre ganger ukentlig og en flystripe med regelmessig forbindelse til Akureyri.

Grímsey utgjorde en kommune til 2009, da den ble slått sammen med Akureyri kommune.

Økonomi og næringsliv

Hovednæringen er fiske. Det drives et beskjedent jordbruk og innsamling av fugleegg er også utbredt. Arbeidsmarkedet er problematisk og det er høye transportkostnader til fastlandet. Turisme spiller en betydelig rolle.

Historie

Grímsey har hatt bosetning siden vikingtiden. På 1000-tallet fantes en Olavskirke på øya. Etter kristendommens innføring var øya eid av klostre på det nordlige fastlandet, som innbyggerne måtte betale årlig leie til i form av tørrfisk.

På 1700-tallet holdt befolkningen på å dø ut av lungebetennelse og båtforlis, men øya ble ikke avfolket. Grímsøy kirke ble bygd av drivved i 1867 og renovert i 1956. Fyrtårnet ble bygd i 1937.

Kunnskap og kultur

Øyas skole underviser barn til og med 8. klasse. Videre utdannelse tas i Akureyri.

Grímsey har lenge vært kjent som en sjakkspill-bastion.

Grímsey-festivalen med fokus på gamle tradisjoner arrangereres i mai-juni hvert år.

Det årlige terrengløpet Arctic Run ble arrangert første gang i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg