Gottfried Benn

Faktaboks

Gottfried Benn
Født
2. mai 1886, Mansfeld (i Brandenburg)
Død
7. juli 1956, Berlin
Gottfried Benn
Gottfried Benn som lege (1934)

Artikkelstart

Gottfried Benn var en tysk forfatter, essayist og lege. Benn var et av de største lyriske talentene i tyskspråklig litteratur i den første halvdelen av det 20. århundret.

Medisin, politikk og litteratur

Etter et avbrutt teologistudium begynte Benn å studere medisin i Berlin i 1905. Fra 1911 begynte han å praktisere som lege, først i militæret, senere som patolog i Berlin. Under første verdenskrig arbeidet han som overlege i Brussel, som var besatt av tyskerne, og senere flyttet han tilbake til Berlin hvor han fortsatte sin legegjerning, blant annet som spesialist på hud- og veneriske sykdommer. Fra 1943 til krigens slutt gjorde han tjeneste i Landsberg an der Warthe (Gorzów Wielkopolski, i dag i Polen).

I motsetning til mange andre forfattere forble Benn medlem i Akademie der Künste etter den nasjonalsosialistiske valgseieren i 1933. Benns forhold til nasjonalsosialismen var komplisert. Han forsvarte nasjonalsosialismen i flere radioforedrag («Der neue Staat und die Intellektuellen» og «Antwort an die literarischen Emigranten»), samtidig var hans lyrikk langt fra det nasjonalsosialistiske litteraturidealet. Allerede kort tid etter 1933 ble han berørt av sensuren, i 1938 utestengt fra det såkalte rikskulturkammeret (Reichschrifttumskammer), opprettet av Joseph Goebbels, noe som i praksis betød yrkesforbud som forfatter.

Forfatterskap

Ekspresjonistisk og avantgardistisk lyrikk

Den første delen av Benns forfatterskap, fram til 1922, er preget av ekspresjonismen. I sentrum av hans lyriske verk står skildringer av kroppslig forfall samtidig som han utfordrer lyriske konvensjoner og dermed blir en av periodens viktigste avantgardiske stemme. Diktsamlingen Morgue und andere Gedichte (1912, her står blant annet det svært kjente diktet «Mann und Frau gehen durch die Krebsbaracke») var hans debut og regnes samtidig som et av hans ypperste verk. I 1913 kom lyrikksamlingen Söhne. Samlingen dedikerte han til forfatteren Else Lasker-Schüler, som han hadde et kort forhold med. I Fleisch (1917) reflekteres Benns reaksjon på krigens grusomheter, som han som militærlege hadde sett mye av. Her skildres det grusomme i en artistisk fullendt form. Med utgivelsen av Gesammelte Schriften (1922) markerte Benn slutten på sin ekspresjonistiske periode.

Mens Benn var stasjonert i Polen og hadde yrkesforbud som forfatter, publiserte han Zweiundzwanzig Gedichte 1936-1943 illegalt. I samme periode oppstod Statische Gedichte, dikt som utforsker forholdet mellom kunst og virkelighet, med blant annet et av hans mest kjente dikt, «Astern». Samlingen kom ut først i 1948 og bidro til å legge grunnen for Benns posisjon som en av sin tids store lyriske talenter.

Også som essayist markerte Benn seg som reflektert lyriker, blant annet i essayet Probleme der Lyrik (1951).

Prosa

Benn skrev også prosa, selv om denne ikke oppnådde samme status som lyrikken, blant annet Gehirne (1916), en samling noveller som handler om den unge legen Rönne og oppstod mens han arbeidet som lege i Brussel under første verdenskrig, og novellen Diesterweg (1917). Han skrev teksten til oratoriet Das Unaufhörliche (1931) til musikk av Paul Hindemith. I 1950 kom hans selvbiografi med den programmatiske tittelen Dobbeltleben. Benn ble tildelt Georg-Büchner-prisen i 1951.

I tillegg til lyrikk og prosa var Benn en svært produktiv essayist (blant annet Ausdruckswelt. Essays und Aphorismen [1949], Essays [1951] og Altern als Problem für Künstler [1954]).

Benn publiserte også bidrag til medisinsk forskning.

Betydning

Benn var et av de største lyriske talentene i tyskspråklig litteratur i den første halvdelen av det 20. århundret. Umiddelbart etter andre verdenskrig ble han kraftig kritisert av sine forfatterkolleger, særlig de som hadde vært i eksil, for sin utydelige holdning mot nasjonalsosialistene, men hans avantgardistiske lyrikk førte allerede fra 1948, da samlingen Statische Gedichte kom ut, til stor interesse for forfatterskapet. Det har kommet ut flere utgaver av hans samlede verker. Foreningen for Gottfried-Benn-forskningen gir regelmessig ut årbøker om forfatterskapet, og det eksisterer en omfattende litteraturvitenskapelig Benn-forskning, som også inkluderer Benns kompliserte holdning til nasjonalsosialismen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg